Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Doi elevi din Buzau admisi la Universitatea Oxford

Doi elevi din Buzau admisi la Universitatea Oxford

Robert Neagu si Razvan Gheorghe

 Doi elevi din Buzau admisi la Universitatea Oxford
În timp ce multe judete îsi doresc să aibă măcar un absolvent care să ajungă în cele mai bune universităti ale lumii, o clasă a Colegiului „B. P. Hasdeu” din Buzău a obtinut performanta de a avea doi elevi care au primit recent acceptul din partea celei mai prestigioase institutii de învătământ superior din Europa, Oxford. Robert Neagu (olimpic la Matematică) si Răzvan Gheorghe (olimpic la Chimie) sunt colegi în aceeasi clasă (a XII-a C) la Colegiul Hasdeu si au trecut amândoi probele de admitere la Universitatea Oxford.

După ce, săptămâna trecută, costintanasescu.com a publicat povestea lui Robert Neagu, astăzi prezentăm un interviu cu Răzvan Gheorghe, cel de al doilea buzoian care a reusit să treacă interviurile sustinute în fata comisiei din Marea Britanie. Hasdeienii au primit scrisoarea oficială din partea Universitătii Oxford si mai trebuie doar să obtină minim media 9 la Bacalaureat (inclusiv la specializarea pe care o vor urma la Oxford).

„Nu consider că va fi o problemă să obtin media 9 la Bacalaureat. În legătură cu interviurile pe care le-am sustinut la Oxford, vă pot spune că mi s-au părut mai usoare decât probele de la olimpiadele de Chimie. Comisia de acolo a urmărit mai mult modul meu de a rezolva problemele”, a declarat Răzvan Gheorghe.

Profesoara Viviana Gaitanovici, cea care i-a influentat evolutia

Buzoianul a obtinut premii la olimpiadele de Chimie pe parcursul tuturor anilor de liceu.

„Am fost atras de Chimie încă de mic. Eram un copil foarte curios, voiam să stiu cum se întâmplă anumite lucruri, cum se creează exploziile, artificiile, tot felul de nebunii. Usor, usor am început să mă apropii de Chimie. Asta si pentru că am avut un profesor foarte bun. Cum am ajuns la Hasdeu am lucrat cu doamna Viviana Gaitanovici si dânsa mi-a influentat evolutia”, a mai declarat hasdeianul.

„Nu mă văd lucrând foarte curând în România“

Răzvan Gheorghe mărturi­seste că nu crede că ar fi putut ajunge la acest nivel dacă ar fi studiat Chimia doar pe baza manualelor scolare si asta, pentru că programa este una depăsită.

„Recunosc că dacă învătam Chimia doar pe baza ­ma­nualelor de la clasă, nu m-ar fi pasionat si nu as fi ajuns aici. Părerea mea este că programa este realizată gresit. Eu am avut norocul să lucrez după niste manuale din afară”, a mai spus buzoianul.

Când vine vorba despre planuri, Răzvan recunoaste că, după ce ar absolvi Universitatea Oxford, si-ar dori să profeseze în străinătate.

„Pentru mine, Oxfordul este o mare realizare. Îmi doresc ca, după absolvire, să lucrez în cercetare, poate într-o companie farmaceutică. Sincer, nu mă văd lucrând foarte curând în România, după terminarea studiilor”, a declarat Răzvan Gheorghe.

A început anul primind o scrisoare oficială de la Universitatea Oxford, prin care era înstiintat că cea mai prestigioasă universitate din Europa vrea să îl aibă student. Este vorba despre buzoianul Robert Neagu, elev în clasa a XII-a la Colegiul „B. P. Hasdeu“, pe care îl mai desparte doar un  mic pas de admiterea la Oxford.

Buzoianul a obtinut, începând din clasa a VIII-a până în clasa a XI-a, medalii de bronz la Olimpiada Natională de Matematică.

A trecut de interviurile sustinute în Anglia

„Am aplicat pe o platformă a universitătilor din Marea Britanie, la cinci universităti, completând informatii perso­nale, rezultate, diplome si un eseu cu motivatii si cu ceea ce vreau să studiez. În noiembrie, am dat un test de matematică, obligatoriu pentru Oxford. A fost un test destul de greu, de care depindea participarea mea la un interviu la cunoscuta universitate. Apoi, în luna decembrie, am fost chemat la Oxford să sustin alte interviuri. Pentru că nu mi-am ales un co­legiu anume, am fost repartizat la Colegiul Lady Margaret Hall din cadrul universitătii. Interviurile au fost bazate pe rezolvarea de probleme, dar comisia era interesată de cum gândesc rezolvarea proble­melor“, a declarat Robert Neagu.

Pe data de 6 ianuarie, buzoianul a primit un email prin care era anuntat că va primi o ofertă din partea Universitătii Oxford. După câteva zile a primit scrisoarea oficială.

„În scrisoare mi se prezentau conditiile în care sunt admis. Respectiv să mai sustin un test de limbă si la Bacalaureat să obtin minim media 9, la fel si la proba de matematică a Bac-ului. Eu cred că greul a trecut si cele două conditii nu sunt prea greu de obtinut“, a mai declarat hasdeianul.

„Am constatat încă de mic că pot rezolva anumite probleme“

Robert Neagu a vorbit, în ur­mă cu putin timp, în cadrul u­nui interviu acordat în cadrul Programului „Hai la Olimpi­adă“, despre pasiunea sa pentru matematică si despre persoanele care i-au influentat evolutia.

„Pasiunea pentru mate­ma­tică a venit si văzând că sunt capabil să rezolv anumite probleme încă de la o vârstă mică. Este dificil să îmi dau seama unde mă va duce aceas­tă pasiune, dar întotdeauna am încercat să îmi urmez pasiunile si voi face tot ce pot pentru a profesa în acest domeniu, pentru a mă dezvolta din toate punctele de vedere. Când nu fac matematică îmi place să mă relaxez, îmi place mult fotbalul, fac sport, ies cu prietenii“, a declarat Robert Neagu.

Hasdeianul a mărturisit că cel care i-a influentat cel mai mult evolutia a fost celebrul profesor buzoian Bogdan E­nescu, cel care a pregătit loturile olimpice ale mai multor tări.

„Fiecare profesor a avut un rol în dezvoltarea mea, de la doamna învătătoare, la doam­na profesoară Oprea din gimnaziu si până la domnul profesor Bogdan Enescu în liceu. Domnul Enescu a avut un stil total diferit fată de ceea ce am întâlnit până în clasa a IX-a, în a-mi explica anumite probleme si fenomenul si conceptele matematice“, a declarat Ro­bert.
Profesorul buzoian Bogdan Enescu a pregătit loturile olimpice de matematică ale României, Americii, Pakista­nului, Ungariei, Republicii Mol­dova, fiind un fel de Bela Karoly al matematicii. Dife­ren­ta dintre buzoian si celebrul antrenor de gimnastică este că, în ciuda ofertelor, Bogdan Enescu a ales să rămână profesor în Colegiul „B. P. Hasdeu“.
Buzoianul a intrat în istorie drept primul profesor român, fost olimpic international, al cărui elev a devenit la rândul său olimpic international. Enescu este autorul mai multor cărti de specialitate, cea mai importantă fiind „Mathematical Olympiad Treasures“, publicată exclusiv în America.

Universitatea Oxford ocupă locul I într-un top al celor mai prestigioase fa­cul­tăti din Europa. Este, totodată, cea mai veche institutie de învătământ superior din Regatul Unit si din lumea anglofonă, reprezentată de federatia a 39 de colegii independente, ce au conducerile, statutul si corpul profesoral separate. Numeroase personali­tăti au studiat la Oxford: 26 de prim-ministri britanici, peste 30 de lideri mondiali, 20 de arhiepiscopi de Canterbury, dar si artisti si scriitori celebri, precum Hugh Grant si Oscar Wilde. Oxford a inventat, literalmente, viata de student, în secolul XIII. Pe locul trei în clasamentul celor mai vechi universităti din lume, Oxford oferă peste 13.000 de absolventi anual, reunind 39 de facul­tăti.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000