Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
De la imprumutul lui Ceausescu la imprumutul lui Basescu

De la imprumutul lui Ceausescu la imprumutul lui Basescu

Excelenta initiativa a lui Marius Tuca de a publica zilnic Scinteia din 1989, asa cum ar fi trebuit sa apara insa la vremea respectiva daca presa ar fi fost libera, mi-a dat posibilitatea de a afla cateva amanunte despre relatia lui Nicolae Ceausescu, fostul presedinte, cu datoria externa.
Mai multe numere ale Scinteii lui Marius Tuca dezvaluie felul in care Romania s-a imprumutat, ce s-a facut cu banii si cum a luptat Nicolae Ceausescu sa-i dea inapoi. Se vede clar din aceste materiale ca Nicolae Ceausescu a imprumutat bani din exterior pentru a moderniza Romania.
Ambitia lui Ceausescu de a lua tara din inapoierea rurala la care o condamna Moscova si a face din ea o tara moderna e radiografiata pe larg in exceptionalele memorii ale lui Dumitru Popescu. Desigur, a fost o modernizare asa cum a inteles-o Ceausescu. Prea mult axata pe crearea si dezvoltarea unei economii aproape autarhice. Prea fortata in raport cu disponibilitatea tarii de a se moderniza.

Sigur este insa un lucru:
Nicolae Ceausescu n-a imprumutat bani pentru a-si imbogati camarila, pentru a-i vari in vilele si tarfele de lux ale gusterilor damboviteni si, cu atat mai putin, pentru a se imbogati el din valizele cu bani date pe sub mana de escroci.

Toti banii, pana la ultimul leu, au fost varati in lucrari publice.
Spunem lucrari publice, deoarece banii imprumutati au mers si la intreprinderi care erau ale statului. Acestea au asigurat locuri de munca, dar, mai ales, au modernizat locuri din tara ramase la nivelul Evului Mediu.

Materialele din Scinteia lui Marius Tuca nu precizeaza un adevar evidentiat de unii cercetatori ai istoriei comunismului. Generozitatea cu care Occidentul a deschis linii de credit nu numai Romaniei, ci si altor tari din Est a fost o formula abila de prabusire a comunismului. O data cu tehnologia cumparata din Occident au patruns in Romania si in celelalte tari valorile lumii libere. Pentru a putea fi folosite tehnologiile moderne au fost trimisi in Occident specialisti din Est care, la randul lor, s-au intors cu o deschidere extraordinara a constiintei. In plus, cu aceste tehnologii nu mai puteau lucra analfabetii care sapasera pana atunci santuri. Liniile automatizate au cerut oameni cu o pregatire superioara, incompatibila cu ordinele absurde. O data importate, tehnologiile moderne au facut dependente Romania si tarile din Est de Occident. Multe dintre masinarii cereau sa fie permanent updatate. Asta insemna alti si alti bani. Obtinuti tot din Occident.

Sesizand trucul, Nicolae Ceausescu si-a propus, pe de-o parte, sa gaseasca solutii romanesti la problemele ridicate de updatare (ceea ce a fost catastrofal) si, pe de alta parte, sa achite datoria externa. Achitarea datoriei externe a impus insa conditii dramatice nivelului de trai. Contrar cliseelor anticomunismului primitiv, spectaculoasa inrautatire a vietii cotidiene de dupa 1980 n-a fost un proces dictat de ura lui Ceausescu fata de propriul popor, ci de nebunia sa de a achita datoria externa.

Tot Scinteia lui Marius Tuca ne dezvaluie ca, in 1988, Romania avusese un excedent bugetar de 4 miliarde de lei.
Pentru a realiza acest excedent, Nicolae Ceausescu a impus o austeritate inimaginabila pentru un om din lumea moderna, cu atat mai insuportabila in Romania cu cat, tocmai urmare a modernizarii, milioane de oameni se obisnuisera cu un anume standard de viata. Se intelege ca o Romanie la nivelul lui 1965 ar fi suportat mult mai usor economia de gaze si energie sau de alimente. Pentru cel care nu facea baie decat atunci cand se insura si murea, a nu avea apa calda se dovedea mult mai usor decat pentru cel care se obisnuise sa faca asta in fiecare zi. Din acest punct de vedere, ca si in cazul ridicarii nivelului de cultura, putem spune ca Nicolae Ceausescu si-a sapat singur groapa. Fara a neglija dramatismul sacrificiului facut de romani, nu putem sa nu observam ca aceste sacrificii au avut ca rezultat metroul, Canalul Dunare - Marea Neagra, Centrala de la Cernavoda, obiective ale intregii tari, si nu vila lui X sau garajul cu Mercedesuri ale lui Y. Romania a facut un imprumut de 20 de miliarde de euro. Cel mai mare din istoria sa. Amintindu-ne ce s-a facut cu imprumutul contractat de Nicolae Ceausescu, nu putem sa nu ne intrebam ce se va face cu cel contractat de Traian Basescu. Sigur, conditiile de austeritate nu vor fi cele impuse de Nicolae Ceausescu. Dar vor fi totusi pentru a obtine imprumutul si, mai ales, pentru a-l achita. Din ceea ce ne spune insa Traian Basescu intelegem ca, spre deosebire de imprumutul lui Nicolae Ceausescu, imprumutul de azi va fi:

a) Suportat doar de o parte a romanilor, cei saraci. O alta parte va continua sa se lafaie in lux.

b) Pentru ca sa intre in buzunarele unor persoane si nu pentru a lasa tarii mari lucrari publice.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000