Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Comoara din inima Ardealului! Este o bijuterie, un microcosm al monumentelor istorice!

Comoara din inima Ardealului! Este o bijuterie, un microcosm al monumentelor istorice!

Bicfalau

 Comoara din inima Ardealului! Este o bijuterie, un microcosm al monumentelor istorice!
În inima Ardealului, la mai puţin de o oră de mers cu maşina, din Braşov spre Târgu Secuiesc, în mijlocul unei păduri de fag, se ascunde satul Bicfalău, o comoară ce pare să fi fost bine pusă la păstrare, de către secui.

Localitatea adăposteşte nu mai puţin de 36 de conace, vechi de sute de ani, care au aparţinut odinioară nobililor maghiari. Valoarea lor este atât de mare încât autorităţile de aici speră ca satul lor să fie inclus în patrimoniul UNESCO.

Satul Bicfalău a fost atestat documentar încă din secolul 14 şi nu a avut niciodată mai mult de 400 de locuitori. Însă doar oamenii înstăriţi au scris istoria în aşezarea de la poalele Carpaţilor de Curbură. În urma lor au rămas 36 de conace ridicate de grofii maghiari, acum 3-4 secole.

Mihály Vargha, director Muzeul Naţional Secuiesc Sfântu Gheorghe: „Sunt de o valoare foarte mare pentru că, unde găsim într-o comună mică, 30 de locuinţe din secolul 17? Deci este o bijuterie, un micro cosm al monumentelor istorice. Bicfalăul e cumva un exemplu în a păstra monumentele istorice în dotare şi dacă aţi fost, vedeţi, cutreierând satul sau comuna, este ordine şi oamenii cumva sunt mândri de ceea ce au acolo.”

Cei care şi-au cumpărat un conac în Bicfalău şi au investit în lucrări de restaurare nu au niciun regret. Janos Kerezsi s-a mutat aici fermecat de frumuseţea locului. Fost director al Liceului de Artă din Sfântu Gheorghe, el a cumpărat o casă în Bicfalău înainte de revoluţie.

Janos Kerezsi, proprietar conac: „Preţul era la preţul unei Dacii standard de atunci, deci 70.000 de lei şi de atunci nu am mai apucat niciodată să mergem la mare cu copiii că era de lucru aici, trebuia să renovăm toată casa că era lăsată aşa puţin în paragină.”, a declarat pentru digi24.ro

Din păcate, nu toate construcţiile cândva impunătoare îşi păstrează neştirbit farmecul de odinioară. Multe au fost abandonate, iar pe altele proprietarii nu au avut bani să le refacă. În judeţul Covasna există peste 110 castele şi conace cu o valoare istorică şi arhitectonică inestimabilă. Multe dintre ele nu figurează în evidenţa naţională a monumentelor de arhitectură şi nici măcar în scriptele judeţene.

Bicfalău, primul sat UNESCO din judeţul Covasna


Judeţul Covasna se pregăteşte să aibă primul sat inclus în patrimoniul mondial UNESCO. În Bicfalău sunt în jur 40 de conace vechi  de aproape patru secole, un adevărat tezaur de arhitectură traditională. Autorităţile lucrează acum la primele dosare ale conacelor care ar merita sa fie in patrimoniul UNESCO, dar în acelaşi timp trebuie să creeze şi condiţii pentru turiştii care vizitează localitatea.

Nu este uliţă în satul Bicfalău pe care să nu fi fost ridicate măcar două, trei conace, cele mai multe zidite încă de acum trei, patru secole. Unele au avut norocul de noi proprietari, care au investit în reabilitarea şi introducerea lor în circuitul turistic. Janos  a cumpărat un astfel de conac în anul 1987, cu 70.000 de lei. A costat cât o Dacie. Astăzi, preţul lui s-ar ridica la aproape cinci milioane de lei. A fost ridicat în secolul XIX şi are nevoie permanentă de îmbunătăţiri, dar proprietarul ştie ce comoară are, aşa că a ţinut întotdeauna cont de specificul clădirii.

"Am demonstrat că se poate, păstrând exteriorul şi arhitectura clădirii, dar în interior avem încălzire centrală, apă curentă, avem internet", povesteşte Kerezsy Janos - proprietar conac

La câteva case distanţă, acum doi ani, un vecin a cumpărat cu 33.000 de euro un alt conac. A investit în el 60.000 de euro.

"Pentru localnici acesta ar fi un viitor, dar în primul rând ar trebui schimbată mentalitatea, ca să nu strice patrimoniul arhitectural care a fost, mai este încă şi s-ar mai putea salva", spune Bogdan Gyula - proprietar conac.

Satul nu duce lipsă de turişti. Oamenii sunt impresionaţi de ce găsesc aici şi cred că Bicfalăul ar fi îndreptăţit să intre în patrimoniul UNESCO.

"Nici nu mi-am imaginat cât de frumos poate fi. Cu siguranţă poate fi inclus în UNESCO; aţi văzut ce minunăţii de case sunt", spune o turistă.

Până să depună documentaţia necesară la Ministerul Culturii, primăria mai are însă de lucru. Reţeaua de canalizare este gata, dar nu este funcţională, mai trebuie făcută reţeaua de apă curentă şi infrastructura.

"Consiliul Judeţean Covasna ne-a promis că o să primim gratis o cantitate foarte mare de piatră cubică, pentru care am şi pregătit un proiect să fie finanţat din fonduri europene", a declarat  Raduly Istvan - primarul localităţii Ozun.

În judeţul Covasna există peste 200 de conace folosite pe vremuri de familiile nobiliare din Ardeal ca reşedinţe permanente sau de vacanţă. Printre acestea se numără conacul Kalnoky din Micloşoara şi casa cumpărată de Prinţul Charles în Valea Zălanului. Ca sa fie incluse in patromoniul UNESCO, conacele din Bicfalău trebuie să aibă valoare istorică, să aibă vechime mai mare de 200 de ani şi autorităţile să creeze zone de protecţie în jurul lor.

Ce este Ținutul Conacelor?


De-a lungul anilor, prin părțile astea au fost construite cele mai multe conace ale micii nobilimi din Ținutul Secuiesc. Au fost peste 200, unele n-au trecut testul timpului, altele au fost distruse de comuniști, astăzi se pare că în județul Covasna mai sunt în jur de 160 de conace în picioare, dar nu toate arată ca-n povești. De fapt, cele mai multe sunt într-o stare de degradare de le plângi de milă, altele sunt tranformate în cămine culturale, primării sau alte instituții, unele au fost restaurate de către proprietari și sunt locuite. Astea arată cel mai bine, se-nțelege.

Așadar, Trei-Scaune – cum se numea în trecut zona județului Covasna – este supra-numită și Ținutul Conacelor pentru că din toată Secuimea aici s-au adunat cele mai multe familii de nobili care și-au construit conace. Mie îmi pare un apelativ romantic, care mă face să mă gândesc la poveștile pe care le ascunde fiecare conac din satele și orașele de aici, la familiile grofilor care au locuit acolo, la cum era viața la conac acum sute de ani. Și de atâta imaginație zburdândă, mi-a venit cheful de un nou road-trip de weekend, mai ales că nici nu-i departe tare de București.

Cum ajungi?

Conace sunt peste tot în județul Covasna, depinde în ce sat sau oraș vrei să ajungi. Pentru că eu am avut ca destinație principală Zăbala, am mers pe varianta A3 până la Ploiești, apoi pe Valea Prahovei – Brașov – Hărman – Ozun – Covasna – Zăbala. Cu totul sunt 230 de kilometri, adică în jur de 4 ore, dacă nu prinzi niciun blocaj pe Valea Prahovei.

Ca să eviți aglomerația de pe Valea Prahovei, dar și pentru peisaje spectaculoase poți să mergi pe varianta A3 – Ploiești – Urlați – Nehoiu – Barajul Siriu – Zagon – Covansa – Zăbala. Totuși, ia în calcul că deși numărul de kilometri este același, poți face mai mult.

Dacă te interesează orașele mari din Ținutul Conacelor – Sfântu Gheorghe de exemplu, ajungi și mai repede, în aproximativ 3 ore din București sau 30-40 de minute din Brașov.

Ce poți să vizitezi în Ținutul Conacelor?

Dacă ai venit până aici, înseamnă că vrei să vizitezi conace, nu? Doar că socoteala de acasă s-ar putea să nu se potrivească aici, multe conace sunt decăzute într-atât încât nu a mai rămas mare lucru din ele – doar numele și faima de demult, altele sunt locuite și n-ai cum să intri în curtea omului. Pe cele mai multe dintre ele trebuie să le ghicești că sunt conace din timpul Scaunului Trei Scaune, pentru că nu e nicăieri nicio inscripție, nicio plăcuță care să spună ce hram poartă.

Sunt totuși și câteva conace vizitabile într-un fel sau altul, fie că sunt transformate în case de oaspeți – cum e și Castelul Mikes din Zăbala, fie sunt muzee sau alte instituții unde este permis accesul vizitatorilor.

    Conacul Kalnoky din Micloșoara (în proces de restaurare)
    Castelul Mikes din Zăbala (guesthouse)
    Castelul Daniel din Tălișoara (guesthouse)
    Castelul Szentkereszty din Arcuș (centru cultural)

Ce poți să faci în Ținutul Conacelor?

Ca să explorezi pe îndelete zona, cred că cea mai potrivită perioadă a anului e aprilie-octombrie, pentru că Ținutul Conacelor se vede fie la pas, luând la rând satele în care sunt mai multe conace, fie pe bicicletă, în ture de o zi.

Eu am făcut o plimbare lejeră pe ulițele satului Bicfalău și în numai jumătate de oră am văzut 10 conace, pentru că de-a lungul șoselei care taie satul în două, una din 3 case e conac. De altfel, Bicfalău se mândrește că are cele mai multe conace din toate satele din Covasna – aproape 40 de clădiri, unele foarte vechi, multora dintre ele însă le plângi de milă. Cu toate astea, valoarea lor este atât de mare încât autoritățile de aici speră ca satul lor să fie inclus în patrimoniul UNESCO.

Din Bicfalău poți să mergi la Reci ca să vezi rezervația naturală Mestecănișul de la Reci și dunele de nisip de aici – sunt doar 15 kilometri. Pe drum o să treci prin Ozun – care are și el vreo 10 castele și conace și prin Sântionlunca – unde aproape fiecare localnic vinde colaci secuiești și pâine tradițională cu cartofi.

Dacă stai mai multe zile, nu-ți uita costumul de baie acasă, și fă un detur până la Balvanyos pentru o zi la Băile Mikes, care au fost construite de contele Mikes pe la sfâșitul anilor 1800. Deși vreme de zeci de ani au fost lăsate de izbeliște, de câțiva ani au fost refăcute de moștenitorii contelui (actualii proprietari ai Castelului Mikes din Zăbala) și astăzi toată lumea are accesul gratuit acolo. Vezi aici cum arată Băile Mikes.

Recomandare de cazare în Ținutul Conacelor


Ca să înțelegi cel mai bine povestea acestui ținut, îți recomand să stai o noapte-două la un conac. Eu am stat la Castelul Mikes din Zăbala – probabil cea mai romantică locație din România.

Aici am răsfoit cartea-album Ținutul Conacelor, din care am aflat că aproape fiecare sat din județul Covasna are cel puțin un conac, mi-am notat câteva și în drum spre casă am trecut să le vedem. Spre deosebire de conacele ruinate din Ozun sau Bicfalău, pe care le-am văzut, Castelul Mikes este restaurat și strălucește din nou, ca acum sute de ani. Iar anul acesta o altă clădire de pe domeniu va fi gata. Abia aștept!

Ce mi-a plăcut cel mai mult la Zăbala e atenția pentru fiecare detaliu, deși pare că lucrurile sunt acolo de când lumea și că au fost puse la întâmplare, de fapt fiecare obiect e fix acolo unde trebuie să fie; dezordinea e aparentă și creează o atmosferă atât de caldă și de familiară încât imediat ce intri în conac uiți de toate grijile, aproape că uiți unde ești și ce cauți acolo, îți vine doar să iei o carte în mână și să te culcușești într-un fotoliu în fața șemineului.

După experiența de la The Machine House, recomand locul ăsta oricărei familii care merge în vacanță cu copiii pentru că e unul dintre cele mai child friendly locații în care am fost; pe de altă parte, nu degeaba am spus că e probabil cea mai romantică locație din România, dacă ești în căutarea unui loc cu adevărat special pentru luna de miere – aici e de tine.

Unde mănânci?

Eu nu am avut nevoie să caut locuri unde să mănânc atunci când am fost în Ținutul Conacelor, pentru că am preferat să iau și prânzul și cina la The Machine House iar în ziua plecării ne-am oprit pentru masă în Brașov. Altfel, cele mai mari șanse să găsești mai multe opțiuni le ai în Sfântu Gheorghe și poate în Covasna și Târgu Secuiesc.

Dacă mergi în Balvanyos, Băile Șugaș sau Băile Tușnad, mergi la restaurantele hotelurilor – au mereu turiști și se gătește în fiecare zi. În Băile Tușnad recomand restaurantul hotelului O3zone.
Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000