Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Castelul Bran a trecut oficial in proprietatea familiei de Habsburg

Castelul Bran a trecut oficial in proprietatea familiei de Habsburg

Castelul Bran a trecut oficial in proprietatea lui Dominic de Habsburg, dupa ce reprezentantii Muzeului Bran si ai Casei de Habsburg au semnat procesul-verbal de predare-primire a obiectivului turistic, acesta functionand in regim privat de ieri, de la ora 12.00. „S-a semnat acordul privind predarea castelului, procesul-verbal de predare-primire. De la ora 12.00, castelul functioneaza in regim privat“, a declarat Corin Trandafir, avocatul familiei de Habsburg.
Castelul a trecut in proprietatea lui Dominic de Habsburg dupa ce timp de trei ani a fost lasat in administrarea Ministerului Culturii. Obiectele de patrimoniu din castelul de la Bran au fost retrase in luna aprilie de Ministerul Culturii, acestea fiind depozitate la Vama Medievala, unde vor fi expuse pentru vizitatori. In Castelul Bran au fost aduse, in schimb, obiecte din colectia personala a lui Dominic de Habsburg. Dupa preluarea in administrare a Castelului Bran de la statul roman, mostenitorul acestuia, Dominic de Habsburg, intentioneaza sa deschida o terasa langa casa de oaspeti Principesa Ileana, anuntand ca va investi sume importante de bani pentru restaurarea cladirilor din parcul castelului. Arhiducele Dominic de Habsburg si surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer, proprietarii Castelului Bran, vor redeschide oficial, in 1 iunie, monumentul istoric, pe care Ministerul Turismului urmeaza sa il promoveze in continuare ca pe o importanta atractie turistica a Romaniei. Familia de Habsburg va administra Castelul Bran prin Compania de Administrare a Domeniului Bran, ai carei actionari majoritari sunt Dominic de Habsburg si surorile sale, a precizat avocatul proprietarilor. Dupa ce Ministerul Culturii a dispus mutarea colectiilor statului roman de la Castelul Bran la Vama Medievala, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colectia personala. Potrivit lui Corin Trandafir, in urma acestei reamenajari, castelul va reflecta mai bine atmosfera de dinainte de nationalizare, dat fiind ca in colectia statului roman existau piese de mobilier originale doar in unele camarute, restul reprezentand achizitii de stat. Totodata, familia de Habsburg intentioneaza sa reamenajeze parcul, unde au fost plantati si pomi fructiferi, pentru a-i da o infatisare cat mai apropiata de cea de dinainte de nationalizare.

Proiecte
Printre proiectele proprietarilor se numara si amenajarea unui apartament, in turnul rotund, pentru cei care doresc sa petreaca o noapte la castel. Turnul rotund al Castelului a avut aceasta destinatie si in perioada interbelica si nu a fost inclus ulterior in circuitul de vizitare, a precizat Corin Trandafir, subliniind ca toate spatiile care erau deschise pentru vizitare vor ramane accesibile publicului si ca nu se va construi un hotel in Castelul Bran. Proprietarii au in vedere si actiuni de renovare, mai intai la Casa administratorului, unde intentioneaza sa deschida un magazin de suveniruri, si la Casa de ceai, care are destinatia de wine lounge de lux, dar si in corpul castelului, fiind nevoie de refacerea tencuielii exterioare, a acoperisului, precum si a pavajului din curtea interioara. Pentru a realiza aceste actiuni, proprietarii trebuie sa obtina, insa, avizele necesare de la Ministerul Culturii, pentru ca renovarea presupune interventii asupra unui monument istoric din categoria A, dupa cum a explicat Corin Trandafir. Astfel, lucrarile ar putea incepe in cateva luni si s-ar putea finaliza in maximum doi ani, dar obtinerea avizelor poate dura si peste un an, a mai spus avocatul familiei de Habsburg. Totodata, el a precizat ca sunt disponibile fonduri pentru aceste reparatii, care ar costa intre 500.000 si 600.000 de euro, dintre care 400.000 de euro reprezinta chiria pe care statul roman o datoreaza proprietarilor Castelului Bran.

Retrocedare
Castelul Bran a fost retrocedat in 18 mai 2006 arhiducelui Dominic de Habsburg, dar a ramas in administrarea statului roman, prin Ministerul Culturii, pentru inca trei ani. De la retrocedare, statul a trebuit sa plateasca chirie pentru colectiile sale din castel. Colectiile statului de la Bran au fost intre timp transferate la Vama Medievala, un spatiu din apropierea castelului, care apartine tot familiei de Habsburg, dar de care statul mai poate dispune pana in 2012. Muzeul National Bran va fi inaugurat in acest nou sediu la 31 mai. Printre exponatele lui se va numara si inima Reginei Maria, pe care Muzeul National de Istorie din Bucuresti o va preda in custodie muzeului de la Bran, la initiativa Ministerului Culturii. In urma restituirii Castelului Bran mostenitorilor, au intrat in posesia lui Dominic de Habsburg urmatoarele proprietati: castelul, Casa de ceai a reginei Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria si un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele doua lacuri din parcul castelului, cu o suprafata totala de 1.400 mp, si drumul de acces, de 1.650 mp. Dominic de Habsburg, nepotul reginei Maria si fiul principesei Ileana, a dobandit Castelul Bran la aproape sase decenii dupa ce familia sa a fost fortata de regimul comunist sa paraseasca tara, pe cand el avea doar zece ani. Castelul Bran, a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania. El atrage turisti straini mai ales datorita faptului ca este asociat cu numele lui Dracula - faima ce i se trage de la romanul „Dracula“ al lui Bram Stoker. In 1920, Consiliul orasenesc Brasov a donat castelul reginei Maria a Romaniei, in semn de recunostinta fata de contributia ei la infaptuirea Marii Uniri din 1918. Regina l-a amenajat si l-a lasat mostenire fiicei sale, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, fiind abandonat si devastat. Castelul s-a deschis in 1956, fiind partial amenajat ca muzeu de istorie si arta feudala. In 1987, castelul a intrat in restaurare, lucrare terminata in linii mari in 1993.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000