Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Biblia, factor de cultura si educatie

Biblia, factor de cultura si educatie

preot Mihail Milea

 Biblia, factor de cultura si educatie
Biblia este Cartea vieţii şi Pîinea din Cer, care ne hrăneşte pe noi toţi, după cum zice Mîntuitorul Iisus Hristos: "Nu numai cu pîine va trăi omul, ci cu tot cuvîntul care iese din gura lui Dumnezeu" (Matei 4, 4).  

Sfînta Scriptură este o carte vie, care are puterea să ne renască la o nouă viaţă "în duh şi adevăr". Prin ea descoperim marea iubire a lui Dumnezeu faţă de noi: "într-atît a iubit Dumnezeu lumea, încît pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, pentru ca tot cel ce crede într-însul să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică" (Ioan 3, 16).

Sfînta Scriptură are un singur autor, pe Dumnezeu. De-a lungul istoriei, Biblia a jucat un rol important în formarea culturii universale. Dacă s-ar da la o parte Biblia din viaţa omenirii, toată literatura universală ar dispărea. Ce ar rămîne din Dostoievski, Tolstoi, Milton, John Bunyan, Walter Scott, Anatole France şi alţii? Tennyson a spus despre cartea biblică Iov că este cel mai frumos poem pe care l-a citit vreodată. În lucrările lui sînt peste trei sute de citate din Biblie. Shakespeare a folosit peste cinci sute de idei şi texte din Biblie. Prologul operei "Faust" de Goethe este luat din Evanghelie. Dante, în "Divina comedie", s-a inspirat din Biblie. Poemul lui Byron, "Întuneric", a fost inspirat din cartea profetului Ieremia. Dacă Biblia ar fi înlăturată, lucrările lui Michelangelo, Rafael, Leonardo da Vinci, Rembrandt şi ale altor mari pictori ar fi de neînţeles pentru noi, după cum ar fi şi operele marilor muzicieni Bach, Beethoven, Mozart, Ciprian Porumbescu şi alţii.

Despre importanţa Bibliei în viaţa omenirii, Washington spunea: "Mai presus de toate, lumina curată şi neclintită a Bibliei a avut o influenţă binefăcătoare asupra omenirii şi a sporit binecuvîntările societăţii". Biblia este o carte minunată, în care se cuprinde întregul univers, după cum exclama poetul Heinrich Heine: "Adîncimile creaţiunii scrise în tainele albastre ale cerului; răsăritul soarelui şi apusul lui; făgăduinţa şi împlinirea ei; naşterea şi moartea; toată drama omenească - totul este cuprins în această Carte. Este Cartea Cărţilor, Biblia".

Primele cărţi traduse şi scrise în limba română au fost luate din Biblie - această carte universală. Multe persoane au învăţat scrisul desluşind cu răbdare şi cre­din­ţă slovele Sfintei Scripturi. Biblia este cartea de învăţătură a omenirii, care ne ajută să dobîndim adevărata libertate.

Biblia ne arată "Calea, Adevărul şi Viaţa", ne măreşte orizontul de cunoaştere şi de înţelegere a universului. Biblia este o carte enciclopedică, în care găsim de toate şi pentru toţi. Ea este prin excelenţă o carte religioasă, prin care putem ajunge la legătura vie cu Dumnezeu. În ea găsim mereu un reazem moral. Graand spunea următoarele despre Sfînta Scriptură: "Ţineţi-vă strîns de Biblie, ca de ancora libertăţii voastre. Scrieţi-vă preceptele în inimile voastre şi puneţi-le în practică în vieţile voastre. Tot progresul realizat în adevărata civilizaţie îl datorăm influenţei acestei cărţi şi la ea trebuie să privim ca fiind călăuza noastră de viitor".

Toţi cei care L-au pierdut pe Dumnezeu îl pot afla în Biblie, iar cei care nu L-au cunoscut pînă acum îl pot întîlni tot în Sfînta Scriptură. Ea răspunde tuturor trebuinţelor omeneşti. William Gladstone, fost prim-minis­tru al Marii Britanii spunea: "Dacă aş fi întrebat care ar fi leacul pentru necazurile mai grele ale inimii omeneşti, la ce ar trebui să privească un om, în primul rînd, ca la puterea care urmează să-l susţină în încercări şi să-l ajute să înfrunte supărările sale inevitabile, obligaţia mea este să-l îndrept către cea mai sfîntă carte din lume şi anume Biblia".
Dacă toată lumea ar citi în fiecare zi din Biblie, alta ar fi soarta omenirii. Criza economică din lume se datorează în primul rînd crizei spirituale în care ne aflăm. A sosit vremea să aşezăm Biblia la loc de cinste în şcoală şi societate.

Nu putem face educaţie fără să apelăm la Biblie

Religia este binevenită în şcoală. Prin intermediul orelor de religie, elevii vor avea posibilitatea să cunoască această carte a lui Dumnezeu, după care au studiat Eminescu, Creangă, George Călinescu şi toţi marii scriitori ai neamului românesc. Biblia este cartea care nu trebuie să lipsească din nici o casă. Am fost şi trebuie să rămînem un popor credincios înaintea lui Dumnezeu.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!

cristina radu

Parintele Milea este un om extraordinar el trebuie sustinut nu alungat ceea ce a facut dansul este minunat
+1


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000