Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Am citit, va recomand!

Am citit, va recomand!

Patrick Modiano

 Am citit, va recomand!
Am ajuns la Patrick Modiano din curiozitate. Poate că îmi doream să fiu putin cârcotas si să pot spune cu voce tare: Modiano ăsta nu merita Nobelu’! Si astfel, după ce am aflat cine l-a eclipsat pe Cărtărescu în 2014, am trecut la treburi serioase. ” În cafeneaua tineretii pierdute” a fost inclusă pe lista mea de lecturi urgente.

Prima mea impresie, în timp si după ce am citit cartea, a fost: cărti din acestea citeam în liceu când boemul era un cuvânt de nelipsit din al meu vocabular.

Eram chiar în perioada în care frecventam o anumită cafenea, împreună cu colegi la fel de visători si credeam că lumea este a noastră, că o vom domina, că noi facem lucrurile altfel si că lumea nu întelege adevărata valoare a vietii. Aveam idei crete si experiente boeme în miez de noapte, sub clar de lună si în fundal muzică bună, necomercială.

Exact această atitudine am întâlnit-o si în această carte în ceea ce priveste personajele de grup: artisti de toate felurile, fiecare cu îndeletniciri care mai de care mai nepământene, femei ce se refugiau în ”zăpadă” si aburi de alcool deasupra fiecărei mese. Apoi am dat de motivul mamei care nu îsi întelege copilul aflat în plină căutare a propriei fiinte. Acea mamă care munceste pentru un salariu mizer, pentru a-si întretine copilul. Mamă singură. Mamă de care copila fuge. Copilă care ajunge să descopere o viată care o buimăceste atât de mult încât o face să se consume treptat, împingând-o spre un deznodământ trist (iminent, zic eu): sinuciderea.

Nu am vrut să vă stric filmul, pardon… cartea, însă acest aspect necesită a fi mentionat pentru a-mi întelege mai bine abordarea. Cartea mi-a adus aminte de o alta pe care o citisem acum câteva luni si pe care am avut-o în gând pe măsură ce înaintam cu lectura: Julien Barnes, ”The Sense of an Ending”.  În cazul în care nu ati citit ”The Sense of an Ending” vă sfătuiesc să o cititi după ce lecturati Patrick Modiano. Vă va fi foarte usor să întelegeti de ce merg atât de bine împreună.

”În cafenea” apar si personaje care înrădăcinează actiunea în timp si spatiu: un amant, un detectiv, un sot părăsit. Mi-a plăcut ideea unei povesti spuse pe mai multe voci. O poveste spusă din mai multe perspective, care duc spre acelasi deznodământ. Pe lângă faptul că în prima parte a cărtii m-am rătăcit constant până la a mă deprinde cu ritmul si detaliile, am ajuns să citesc cartea cu harta Parisului în fată. M-a fascinat faptul că am parcurs mare parte din rutele pe care le mentionează personajele, am recunoscut acele statii de metrou si străzi sau parcuri. În acest sens pot spune că am fost fascinată de călătoria pe care am realizat-o împreună cu personajele. Am căutat împreună sensuri.

Cel mai mult mi-a plăcut următorul fragment, care nu are sens să îl comentez. Mesajul transmis prin acesta este imposibil de negat:

"Trăim la cheremul anumitor tăceri. Stim multe unii despre altii. Atunci încercăm sa ne evităm. Cel mai bine este, desigur, să ne pierdem definitiv din vedere."

Am să mă opresc aici. Despre această carte, care îmi răscoleste trecuturile lecturale, se poate discuta mult si bine, însă discutia merită purtată la o cafea.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000