Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
A murit actorul Stefan Iordache

A murit actorul Stefan Iordache

Actorul Stefan Iordache a incetat din viata azi-dimineata la varsta de 67 de ani la o clinica din Viena. Artistul a decedat in urma unui stop cardio-respirator survenit pe fondul leucemiei de care suferea.
Actorul a fost transferat, vineri, la o clinica din Viena, dupa ce in aceasta saptamana fusese internat la Spitalul Elias pentru investigatii medicale.
Stefan Iordache a cerut sa nu fie facute publice date despre starea sanatatii sale sau despre diagnosticul in cazul sau.

Stefan Iordache s-a nascut pe 3 februarie 1941, la Calafat, si s-a remarcat prin rolurile pe care le-a interpretat pe marile ecrane si pe scena teatrelor.
Pe marile ecrane s-a remarcat in numeroase roluri, printre care cele din "Cel mai iubit dintre pamanteni", "Oglinda", "Glissando", "Ciuleandra", "De ce trag clopotele, Mitica?", "Pruncul, petrolul si ardelenii", "Inghititorii de sabii", "Bietul Ioanide".
Stefan Iordache a mai jucat, de asemenea, pe scenele mai multor teatre, precum Nottara, Teatrul Mic si Teatrul National din Craiova.
Pasionat de muzica, actorul si-a lansat propriul album, "Magazinul Meu de vise", in 2007. De asemenea, a colaborat cu Gheorghe Dinica si Nelu Ploiesteanu la albumul "Cantece de petrecere". Stefan Iordache a mai realizat duete cu Sanda Ladosi, Monica Anghel si Elena Carstea.

Fragmente din ultimul interviu cu actorul Stefan Iordache:
Rep: E ultimul interviu?
Stefan Iordache: Da. Si nu numai atit, este ultima mea aparitie in public, in afara scenei, acolo unde bate inima mea.

REP: De ce?
S.I.: Nu mai vreau sa trancanesc. La ce foloseste? Sint mahnit. Nici vehement si nici suparat. Mahnit. Vorbim cu totii in vant, pentru ca nimic nu se schimba. Aleg sa nu ma mai implic in societate. O fac pentru prima si ultima oara. Ceea ce traim este o telenovela. Dar nici sensul peiorativ al ideii de telenovela nu mai este suficient pentru ce traim. E o manea. De prost gust. Decat sa vorbesc fara rost, nu-i mai bine sa ma uit la salcia asta?

Rep.: Dar sunteti un reper pentru Romania!
S.I.: Crezi? Lumea ma stie mai degraba pentru ca am cantat cu Sanda Ladosi si mai putin pentru Hamlet, Richard sau ce am mai facut eu. Nu ma indigneaza asta, ba chiar privesc situatia cu umor. Nu-mi doresc popularitate. Au altii destula.

REP.: Cand stati aici, pe veranda, si va ganditi la trecut, nu regretati ca nu aveti urmasi?
S.I.: M-ai lovit in punctul slab. Regret foarte mult. Dar m-a luat viltoarea vietii. Ma gindeam mereu sa treaca si anul in care eram, sa-mi fac meseria bine. Si a trecut vremea. E cea mai mare tampenie din viata mea.

REP.: Ati avut insa prieteni.
S.I.: Nu cred ca exista prieteni, ci doar momente de prietenie.

REP.: Care e sensul vietii?
S.I.: Vrei sa-ti spun cuvinte mari. Cred ca sensul vietii il stie doar Dumnezeu. Noi nu putem decat sa incercam sa influentam nitel ce ne-a dat el. Asta e important, sa slujim viata.

REP.: Sunteti multumit de viata?
S.I.: Sunt unul dintre oamenii care dau extemporal seara de seara la spectacol.
Sanda Ladosi&Stefan Iordache-Eu vreau sa-ti spun ca te ador

Stefan Iordache a plecat pe neasteptate, lasand sa cada in urma lui o cortina prea grea pentru a mai putea fi ridicata. S-a dus sa-i intalneasca si sa-i intrebe pe Ilarion Ciobanu, pe Adrian Pintea si pe Florian Pittis, pe Ovidiu Iuliu Moldovan, pe atatia alti uriasi ai ecranului si scenei romanesti de ce n-au mai avut rabdare, de ce
n-au mai asteptat ca o cenusie si joasa tranzitie, care manjeste si cultura, sa se incheie, iar ei sa revina pe soclul gloriei. Soclu care le-a fost uzurpat de telenovelisti de doi bani, de manelisti, de histrioni ce nu pot trece pragul reclamelor de detergenti. Stefan Iordache si monumentala sa generatie n-aveau cum intelege ca birocratia de stat i-a trimis la pensie, chemandu-i rar la vreo colaborare. Ca, dupa o viata pe scena, vor ajunge sa vanda tablouri din casa, spre a trai decent. Cu discretie si cu inima grea, s-au retras, nestiind sa lupte pentru ceea ce le apartinea, pentru ca-si dobandisera coroana prin har si truda, le fusese pusa pe frunte de recunostinta a numeroase generatii de spectatori avizati, nu de sponsori sfertodocti si de televiziuni comerciale ale caror productii de periferie insulta ideea de arta.
Intr-o lume supusa banului - pana acolo, incat un manelist declara nu de mult ca intentioneaza sa organizeze un spectacol cu `creatiile` sale la Opera Romana - lumea lui Stefan Iordache se stinge incet si dureros, de la o zi la alta. Nu se afla pe agenda Ministerului (in)Culturii, nici a oamenilor politici, care au urechile palnie doar la emisiile aducatoare de voturi, fie si din mahalale. Nici a televiziunilor, care, transmitand 24 de ore din 24, afirma ca fie si o jumatate de ora daruita Marilor Actori nu si-ar gasi justificare, neaducand reclama si bani in cont. Asa e, n-ar aduce decat o gura de aer curat. Adio, Stefan Iordache!

Dumnezeu sa-l odihneasca-n pace!

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000