Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Tinerii moldoveni se pregatesc pentru adevarata revolutie”

Tinerii moldoveni se pregatesc pentru adevarata revolutie”

Tensiune, apasare, teama. Asa simteau ieri cei din Chisinau, intr-o zi in care strazile zaceau in tacere.
Oamenii vorbeau doar cu persoane de incredere. „Acum, pe strazi nu se aude nimic, dar pe la colturi se intampla lucruri ingrozitoare. Multi au telefonul inchis, nu se stie nimic despre ei. Toata lumea sta in asteptare sa vada ce se va intampla maine. Ori nu va fi nimic, ori va fi o mare catastrofa”, ne-a spus, prin telefon, Olesea Bolboceanu, de la Pro TV Chisinau. Multi dintre cei care sunt in Romania sau in Rusia au avut probleme in a lua legatura cu cei de acasa, fapt ce a dus la o agravare a starii confuzie.
„In Moldova nu este acces la Mess (Messenger) sau la Skype, iar cei care au net il au prin Moldtelecom – companie cu peste 50% capital de stat. S-au restrictionat si liniile telefonice de la Moldtelecom. Cu ai mei am vorbit numai prin SMS”, povesteste Tania Iepuras, din Rusia, tara care a adoptat-o dupa ce s-a casatorit. Ca sa simta ca-si ajuta compatriotii, Tania intra pe siteuri rusesti si incearca sa arate ce se intampla cu adevarat. „Rusii nu inteleg situatia, compara mereu cu Ucraina, si spun ca in spatele revoltei sunt UE si SUA, iar poporul nu e decat un instrument prost”, povesteste femeia pe Messenger.
Prin SMS-uri sau pe internet, oamenii se indeamnau sa iasa azi, la ora 10.00, in Piata Marii Adunari Nationale, cu flori in mana. Pentru „adevarata revolutie”. Ei vor sa mearga la televiziunea Moldova 1 si s-o „redea” publicului. Cu o seara inainte, cei adunati in fata parlamentului erau impartiti in doua tabere. Cei mai inversunati nu erau studenti. „Pe multi dintre ei ii cunosteam de la alte ma ni festatii de strada, erau politisti in civil cu siguranta, nu aveau fete de studenti sau de elevi. S-au im pras tiat pe la ora zece”, mai spune jurnalista.

„Voronin a organizat provocarea de la parlament”
Si membrii opozitiei sunt convinsi ca de violentele din piata sunt responsabili comunistii. „Tinerii care au aruncat primii cu pietre erau persoane vorbitoare de limba rusa, care strigau «Unirea cu Romania!», ceea ce este o absurditate. Voronin a organizat provocarea de la parlament si de la presedintie, pentru a spala crimele pe care le-a comis”, a declarat ieri Alexandru Tanase, prim-vicepresedintele PLDM. Stefan Uritu, presedintele Comitetului Helsinki din Chisinau, a cerut ca autoritatile sa fie trase la raspundere, alaturi de cei care au vandalizat cladirea parlamentului. „Au fost tot felul de forme de intimidare, unii au fost sunati acasa si amenintati. Cei care s-au indreptat azi spre Piata Marii Adunari Nationale au fost opriti si dusi la interogatoriu.
Intrarile in sediile de partid sunt pazite de persoane in civil. Autoritatile vorbeau, cu mai bine de doua saptamani inainte, ca va fi o revolta, dar nu au facut mare lucru ca s-o opreasca”, povesteste Stefan Uritu. Surse din Basarabia sustin ca, inainte de alegeri, de putatilor comunisti li s-a spus sa-si scoata din birouri documentele importante si obiectele de valoare. Dupa alte zvonuri, angajatii guvernului au fost avertizati sa-si arhiveze documentele importante.
Parintii si profesorii, avertizati
Un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne de la Chisinau ii avertizeaza pe parinti ca sunt direct responsabili de fapte le copiilor lor. Parintii sunt trasi la raspundere daca nu indeplinesc obligatiile de edu catie si instruire a copiilor, daca nu-i supra vegheaza, daca acestia consuma droguri sau bauturi alcoolice si daca savar sesc „fapte socialmente periculoase”. Autoritatile isi rezerva dreptul de a folosi „mijloace speciale pentru restabilirea ordinii, inclusiv a ar me lor de foc”. Profesorilor li se sugereaza sa nu se lase influentati, iar celorlalti cetateni - sa nu raspunda provocarilor.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000