Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Revenirea la realitate

Revenirea la realitate

Vineri la ora 17.15 am participat la o Editie Speciala la Realitatea TV pe tema asa-zisului “raport” Oxford Analytica cu privire la starea presei romanesti. Subiectul nu mi s-a parut important pentru publicul larg; am acceptat totusi invitatia dlui Adrian Ursu pentru o discutie de 15 minute. Ulterior, s-a luat decizia sa se faca o emisiune de 45 de minute, la care sa fie invitat si dl Emil Hurezeanu. Mi s-a parut excesiv, ajungea o maciuca la un car de oale, si alea crapate, dar am facut-o si pe-asta, fiind vorba de dnii Ursu si Hurezeanu, vechi colegi si prieteni. Cand insa am dat cu ochii, la trei sferturi de ora dupa speciala noastra editie, de emisiunea dlui Razvan Dumitrescu incepand cu fix acelasi subiect, cu alt rand de jurnalisti convocati, paharul a dat pe dinafara. Deci: nu cred ca era nevoie de o editie speciala. Nu tineam sa fiu prezent la asa ceva. Emisiunea dlui Dumitrescu putea fi singura dedicata subiectului Oxford Analytica si cu asta basta.

Cand insa telespectatorii Realitatii TV au vazut cele doua emisiuni in serie, puse sa toace acelasi “raport” bicisnic, in care insa era vorbit de rau dl Sorin Ovidiu Vantu, pe langa plictiseala, vor mai fi crezut, si ii inteleg, ca e vorba de o reactie “in haita”, la comanda, pentru apararea “mogulului”.

Nu stiu si nu ma intereseaza daca a fost vorba de o stupizenie in programarea emisiunilor sau de un act deliberat – cele doua posibilitati sunt una mai rea decat cealalta. Însa cele petrecute vin dupa luni de zile in care postul Realitatea TV a pierdut vizibil in balans si obiectivitate jurnalistica in special prin aglomerarea de “aspecte” anti-Basescu si cine mai e prin jurul lui. Daca in loc sa citeze barfele media despre intalniri Vantu-Geoana, “analistii” de la Oxford Analytica s-ar fi uitat o saptamana la Realitatea TV ar fi vazut titluri manipulator-denigratoare de tipul Basescu si interlopii, tinut 20 de minute pe ecran in vreme ce presedintele se afla la o masa patrata cu niste zeci de insi intre care se plasasera alde Magaru si Netoiu, ar fi vazut titlul Cine minte? Udrea?, jenant in partinirea lui cretina (dupa Cine minte?, pentru orice jurnalist obiectiv si cu ceva logica in cap nu mai urmeaza decat dezbaterea), ar fi vazut-o pe numita Elena Udrea atacata orbeste si prosteste, dar sarguincios de o, din pacate, tanara jurnalista, ar fi vazut un deputat PD-L aproape azvarlit afara din studio de agresivitatea “moderatoarei”. Si multe altele. Sau n-ar fi vazut nimic caci domnii de la Oxford Analytica vaz ca se ocupa cu alegatiile nu cu faptele observabile. Nu mai vorbesc de concesiile dezgustatoare facute jurnalismului kicios si balos cu ocazia eliberarii dlui Gigi Becali sau a “cutremurului in direct”.
Nu intamplator nu am mai incheiat vreun contract cu Realitatea TV in aceasta toamna. Prezentele mele pe post sunt “la liber”, neremunerate. Daca totusi mai apar la Realitatea TV, o fac in amintirea anilor in care am colaborat cu un post mult mai apropiat de jurnalismul adevarat, o fac pentru ca exista acolo cativa oameni de buna calitate si de buna intentie si pentru ca mai sper ca Realitatea TV isi va reveni. Pana atunci tin sa comunic cititorilor Gandului care sunt si telespectatori ai Realitatii TV ca nu sustin si nu sunt implicat in vreun fel in politica editoriala a acestei televiziuni, iar interventiile mele (daca voi mai fi invitat, caci n-am cerut in viata mea sa apar la vreo televiziune, la vreo emisiune) sunt de sine statatoare, fara nicio conexiune cu alte emisiuni.
P.S. Ca tot vorbeam de starea presei romanesti. În “ziarul” de mare audienta Cancan aud (caci nu citesc asa ceva) ca a aparut un “articol” cu poze despre cum as fi baut eu cu niste fete si as fi condus apoi masina. Putin imi pasa de cititorii acestui gunoi tiparit si pixelit – sa fie sanatosi, dar nu doresc sa-i cunosc, nici pe ei, nici parerea lor despre mine. Însa pentru cititorii Gandului (printre care nu pot decat sa sper ca nu se gasesc cititori de Cancan) la urechile carora, prin mecanismul cunoscut va fi ajuns deja zvonul, relatat cu insufletire si ochi umezi de excitatie, ca Popescu s-a urcat beat pulbere la volan cu doua pitipoance dupa el (“scrie in ziar, domne!”), iata faptele:
Joi, 3 septembrie, ziua in amiaza mare, adica pe la 12.00 m-am intalnit pe o terasa in Herastrau cu doua deja “vechi” studente ale mele de la UNATC (unde sunt profesor), Rozana Mihalache si Sorana Borhina, acum in anul II. Nu e prima data cand ma intalnesc cu ele, precum si cu multe alte studente si studenti, ca sa discutam d-ale noastre, adica despre film. Si nici ultima. Consumatia mea in ora pe care am petrecut-o acolo a fost o salata si una bere Holsten fara alcool, si aceea calda, caci am rugat chelnerul sa mi-o aduca din naveta, din cauza de faringita. Apoi le-am dus cu masina pe fete pana la metrou si nu am “sarutat-o cu foc pe una dintre ele” cum aud ca scriu inmierdatorii astia amatori (a dezmierda inseamna, ad litteram, a curata pe cineva de rahat), m-am pupat cu amandoua pe obraji, preversiune pe care o sa o mai practic, asa ca inmierdatorii sa stea cu aparatele pregatite.
Daca as fi avut vreo indoiala in legatura cu decizia de a renunta la calitatea mea de membru de onoare al CRP odata cu primirea in organizatie a inmierdatorilor de soiul Cancan, ea mi-ar fi fost acum definitiv spulberata. Urez deci, inca o data, fostilor mei colegi din CRP o colaborare cat mai fructuoasa cu noii membri.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000