Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Remember Anca Parghel

Remember Anca Parghel

Anca Parghel, o personalitate puternica, animata de o uriasa energie interioara, de o nesecata dragoste pentru viata, pentru oameni, pentru arta.

Nascuta la Campulung Moldovenesc, la 16 septembrie 1957, Anca Parghel si-a tras energia din aerul acela ozonat, din urcusurile pe muntii din jur, din relatia cu padurea. Cu tatal ei a avut o relatie iesita din comun, iar de la mama ei a mostenit vocea superba, cristalina. Voia sa se faca medic chirurg, dar a inceput sa cante si a ramas la asta. La 11 ani, tinea afisul tuturor serbarilor scolare. Din Campulung, a plecat la Liceul de Muzica din Suceava, apoi la Conservatorul din Iasi, unde a studiat canto clasic. A descoperit jazzul improvizand, impreuna cu colegii ei, cantand mai intai la reuniunile studentesti, apoi in festivaluri. A urmat cursurile Academiei de Arte “George Enescu” din Iasi si dupa absolvire, Anca s-a intors pe meleag bucovinean, la Suceava, unde a predat la Liceul de Muzica si unde a infiintat primul club de jazz din tara.
Poveste de iubire
La 14 ani, poza ca model studentului la Arte Plastice Virgil Parghel. S-au indragostit si dupa patru ani se casatoreau, iar dupa inca un an, primul copil. Povestea de iubire dintre cei doi se sfarsea in 1997, cand Anca obtinea prin concurs un post de profesoara de canto la Conservatorul Regal din Bruxelles. Tot atunci, cei doi fii, Ciprian si Tudor, urmau sa plece tot la Bruxelles cu burse de merit exceptionale. A debutat oficial in jazz in anul 1980, pe scena Festivalului de la Sibiu, alaturi de formatia condusa de compozitorul iesean Titel Popovici. Anca Parghel era singura cantareata din estul Europei al carei chip a aparut pe coperta prestigioasei reviste germane Jazz Podium, turneele sale in afara tarii ca reprezentanta de frunte a jazzului nostru fiind foarte numeroase. A participat de asemenea la importante festivaluri in diverse centre europene. “Am cunoscut-o pe Anca Parghel inca de la debut (editia 1980 a Festivalului de Jazz de la Sibiu)”, spune Florian Lungu. “Ceea ce am admirat inainte de toate la artista a fost faptul ca ea nu s-a multumit cu zestrea nativa a talentului, ci si-a imbogatit si innobilat disponibilitatile cu aprofundate cunostinte de teorie muzicala, armonie, estetica, studiul pianului. Si-a exersat si dezvoltat tehnica improvizatiei, creativitatea ramanand principalul atu al mesajului, al interferarii ei spirituale cu beneficiarii actului artistic – ascultatorii!”
Dor
“Isi dorea sa fie apreciata in tara ei. A reusit pana la urma. A platit cu viata, dar a murit impacata la ea acasa, toata lumea o stie acum, de la mic la mare. Ne-a lasat o casa, un nume pe care il vom duce mai departe, un nume cladit cu sange”, spune Ciprian Parghel. “A luat totul cu ea, toata bucuria mea de viata, toata energia cu care ma hraneam zilnic, am ramas gol si trist si nu inteleg de ce asa, de ce acum? Mi-e dor de ea, de innebunesc, dar voi trai cu asta si sper ca ne vom regasi undeva in alta lume...” “Nu-mi amintesc ca mama sa-mi fi povestit prea multe despre copilaria ei”, spune Tudor Parghel. “A facut tot posibilul ca noi, eu si Ciprian, sa avem o copilarie cat mai frumoasa. Nu avea nici un rost sa-si aminteasca lucruri mai putin placute din trecutul ei si sa ne incarce si pe noi. Simt ca, acum, cand mama nu mai este, sunt atatea proiecte pe care prezenta in media mi le poate oferi. Mama a beneficiat de experienta asta cam tarziu. Eu consider ca ar fi putut sa spuna foarte multe. Intr-un an a facut cat altii in zece. A devenit modelul, omul Anca Parghel. Avea credinta in Dumnezeu, in puterile proprii, in familie, a fost o mama model. Din punctul meu de vedere avea enorm de multe de spus.”
Nu (O) uitati!
Adrian Paduraru isi aminteste de prima intalnire cu Anca Parghel: “«Iubitii mei, ce sa va cant?» Am uitat de tigara, de nazurile mele de june-prim cinematografic (deja trei filme, intre ele «Declaratie... ») peste care se revarsau admiratie si flori, am uitat de tot. M-am pierdut intre ceilalti care o ascultau. Am inteles. Era o intalnire. Poate doar am intuit sau pur si simplu am trait-o. Trebuie sa ne aducem aminte cat mai des ca traim si printre oameni adevarati. Anca este. Prea putin cunoscuta si recunoscuta, pentru ca nu a jucat fotbal, nu a facut politica si nici emisiuni tv, nu a cantat doua cuvinte pe trei note, nu a barfit, nu s-a dat in stamba. De-asta scriu, ca sa stiti! Daca nu mai admiram, demitizam totul, lasam nimenii sa ne striveasca sub nulitatea lor agresiva si rea. Sa pastram Lumina din noi si sa o recunoastem in cei din jurul nostru! Lectia Ancai este una de arta. Dar si una de viata. Nu (O) uitati! «Viata este minunata, de-asta traim: ca sa ne bucuram si sa facem fericiti cat mai multi oameni»...”
Bijuterii muzicale
“Prea putine aparitii de felul Ancai Parghel in spatiul acesta in care ne zbatem sau traim cu totii. Poate ca si acesta este un secret, esentele tari sunt in picaturi mici. Acesta este un sentiment de satisfactie, i s-ar fi cuvenit mai mult”, ne-a spus Maia Morgenstern. Tocmai de aceea o Editie de Colectie Anca Parghel, insotita de un CD de colectie, ce cuprinde opt dintre cele mai frumoase bijuterii muzicale ale artistei. Pentru ca esentele tari trebuie pastrate la locul pe care il merita. Esentele tari trebuie recunoscute la ele acasa. Numele ei va fi dus mai departe de fii, Tudor si Ciprian, si poate, cine stie, de micuta raza de speranta in varsta de numai 4 ani ce-i poarta atat numele, cat si zambetul, Anca, fiica lui Ciprian. Luni, 9 martie, sa cumparati Jurnalul National pentru a citi Editia de Colectie Anca Parghel si pentru a putea asculta un CD special!
“ Anca nu s-a putut desparti de vocea ei, care parea izvor din Rarau, natural, incarcat cu ozon, o voce de ozon. Te facea bine, putea face terapie muzicala, cu posibilitati de acoperire in orice fel de tonalitate in inalt ”
Virgil Parghel

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000