Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
PDL pune Posta Romana in plicul lui Sorin Ovidiu Vintu

PDL pune Posta Romana in plicul lui Sorin Ovidiu Vintu

Tudor Bohalteanu, noul director al societatii de stat, este conectat la gruparea SOV - Luca. Conducerea Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) a intrat, de saptamana trecuta, pe mainile lui Tudor Gabriel Bohalteanu, fiul unuia dintre oamenii de casa ai tandemului Sorin Ovidiu Vintu - Liviu Luca.
Ioan Bohalteanu, tatal noului sef al Postei, este membru fondator al Asociatiei Salariatilor din Petrom (PAS), entitate condusa de Liviu Luca, si membru al Consiliului de Administratie al companiei Petromservice. În prezent, e anchetat de DNA intr-o afacere legata de rambursarea ilegala a TVA in valoare de 62 de milioane de euro.

Oficializata doar partial (prin publicarea pe pagina web a Postei), schimbarea conducerii companiei de stat este invaluita in ceata. Ministrul Gabriel Sandu spune ca e vorba doar despre o delegare de atributii catre directorul economic, Tudor Bohalteanu, care il inlocuieste pe actualul director Marius Vatavu - aflat la un tratament medical. Vatavu se fereste sa comenteze situatia in care se afla.

Contactat de EVZ, Sorin Ovidiu Vintu s-a delimitat atat de schimbarile de la varful Postei, cat si de familia Bohalteanu: „Nu ii cunosc pe cei doi. Nu am nicio legatura cu aceasta situatie. Acum, fie vorba intre noi, credeti ca Basescu mi-ar face mie un favor?”. EVZ nu a reusit sa ia legatura cu Tudor Bohalteanu, noul director al Postei.

„Evenimentul zilei” a dezvaluit in urma cu trei ani ca Posta Romana - una dintre putinele institutii de stat cu un patrimoniu important care nu au fost inca privatizate - a intrat pe orbita afacerilor controlate din umbra de Vintu.

În 2006 s-a incheiat un contract prin care serviciul de curatenie si intretinere al Postei a fost incredintat, pentru 27 de miliarde de lei vechi pe luna, firmei

Postcom, infiintata cu banii lui Maricel Pacuraru, un traditional partener si interpus al lui Sorin Ovidiu Vintu.

Firma Postcom a fost fondata si organizata dupa modelul Petromservice (in cazul Petrom - de sindicatul condus de Liviu Luca), pe filiera sindicatului postasilor, urmand ca dupa externalizarea unor directii din Posta sa obtina drept de preemtiune in afacerile conexe.

În plus

, sub paravanul firmei Petromservice - fosta mare „ca pusa” a Petrom, despre care EVZ a dezvaluit acum trei ani ca e controlata de Vintu, acesta a devenit proprietarul sediului central al Postei: un bloc de zece etaje din Piata Unirii.

„Delegare de competenta”

Marius Vatavu, fostul director general al Postei, a fost inlocuit din functie la inceputul saptamanii trecute din ordinul ministrului comunicatiilor, Gabriel Sandu. Membru de vaza al organizatiei PDL Suceava, prezidata de Gheorghe Flutur, el s-a aflat la conducerea Postei de la inceputul acestui an. Contactat de EVZ, Gabriel Sandu a declarat: „Nu s-a facut nicio schimbare, la nicio Posta. Este o delegare de competenta, pana vine domnul Vatavu de la tratament. Are o problema medicala. Cand se intoarce, vom lua decizia finala. Locul lui, provizoriu, a fost luat de domnul director economic, Tudor Bohalteanu, care asigura continuitatea conducerii”.

Oficial, neoficial

Cu toate ca ministrul sustine ca e vorba doar de o situatie temporara, pe site-ul oficial al CNPR, Vatavu figureaza deja printre fostii directori ai companiei de stat, numele sau aparand la sectiunea „persoane cu mandatul incheiat”. Tudor Bohalteanu este prezentat ca actualul director general.

Contactat de EVZ, Marius Vatavu nu a pomenit nimic despre starea lui de sanatate si a amanat comentariile legate de statutul sau de la Posta: „Nu stiu daca mai am calitatea

sa fac declaratii. Înteleg interesul dumneavoastra fata de unitatea noastra. (…) Maine (azi - n.r.) o sa am o discutie… si voi putea face mai multe declaratii”. Apoi, a trimis catre seful sau, ministrul Sandu: „Sunt informatii pe care doar ministerul vi le poate da. (…) Întelegeti omeneste ca nu e o situatie in care sa doresc sa raspund la foarte multe intrebari”.

„Întariti-va statul!”

Tudor Bohalteanu, noul director al Postei Romane, a detinut pana la inceputul acestui an pozitia de vicepresedinte al bancii de stat Eximbank.

În primavara acestui an, vorbind despre influenta pe care o are asupra institutiilor statului, Sorin Ovidiu Vintu a declarat: „Lista lui Vintu in structurile publice are in jur de 150 de nume. (...) Evident ca sunt si oameni plasati pentru interese. Dar statul are politie, structuri pentru a se apara. Daca este incapabil sa se apere, omul de afaceri incearca. (...) Întariti-va statul!”.

FUNDAL

Bohalteanu senior, anchetat de DNA

Ioan Bohalteanu, tatal lui Tudor Gabriel Bohalteanu, este pus sub acuzare de procurorii DNA pentru evaziune fiscala alaturi de fostii administratori ai Petromservice in legatura cu o returnare ilegala de TVA in valoare de 62 de milioane de euro. Afacerea a fost comentata inclusiv de presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Tranzactia a fost incheiata pe 18 septembrie 2007. Atunci, Petrom a anuntat ca a achizitionat trei din cele patru divizii ale Petromservice, pentru care a platit 328 de milioane de euro, ce a mai ramas din companie fiind botezat PSV Company. Ulterior PSV a incasat de la stat TVA-ul de 62 de milioane de euro. Afacerea a ajuns pe masa DNA in aprilie 2009, anchetatorii dispunand inceperea urmaririi penale pentru evaziune fiscala fata de toti administratorii PSV Company. Motivul: banii incasati trebuiau dati inapoi statului, rambursarea de TVA fiind ilegala.

Posta Romana a ramas printre ultimele institutii de stat inca neprivatizate. Dincolo de activele fixe - cladiri si terenuri arondate celor 7.100 de oficii postale grupate in zece directii regionale - miza privatizarii e reprezentata de externalizarea serviciilor

. Concret, activitatile derulate de angajatii Postei trec in responsabilitatea unor firme private, cu care se incheie contracte separate.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000