Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Noul cod al educatiei

Noul cod al educatiei

strong>Scoala, schimbata din temelii in 2011!
Codul educatiei, care urmeaza sa fie supus, timp de o luna, dezbaterii publice odata ce va fi publicat, azi, pe site-ul Ministerului Educatiei (www.edu.ro), vine cu schimbari majore pentru invatamantul romanesc. Sindicalistii si reprezentantii ministerului considera ca acest proiect, daca va fi adoptat, ar putea fi aplicat din anul scolar 2011-2012. Cu conditia, fireste, ca si finantarea pentru educatie sa fie pe masura. 13 ani de invatamant obligatoriu, teste dupa modelul international la clasa a IV-a si a VIII-a, Bacalaureatul in doua etape. Acestea sunt cateva dintre masurile prevazute in proiectul de lege al Ecaterinei Andronescu.

Dar, in contextul crizei economice, a intentiei executivului de a disponibiliza 20.000 de dascali si de a comasa scoli pentru a reduce cheltuielile, reforma in educatie pare un balon de sapun.

Asta si pentru ca prevede, intre altele, si dotarea tuturor unitatilor de invatamant cu calculatoare. „Am tot tipat, daca nu se aloca 7% din PIB pentr u invatamant, Codul risca sa devina doar o carte de biblioteca. Daca se doreste salvarea invatamantului, nu se poate fara bani”, este de parere Liviu Pop, se cretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamant (FSLI).

Asadar, iata care ar putea fi schimbarile prevazute de Cod.

PRESCOLAR. Chiar daca obligativitatea grupei pregatitoare de la gradinita era unul dintre punctele discutate inca din timpul ministrului Cristian Adomnitei, adica din 2007, nicio lege nu prevedea acest lucru. Totusi, inspectoratele scolare le recomandau parintilor sa-si dea copiii la gradinita macar cu un an inainte de clasa I.

Dorinta lui Adomnitei, reiterata de Andronescu si inclusa in Cod, e ingreunata insa de locurile deja putine din gradinite. Numai in Capitala, in acest an vor ramane pe dinafara aproape 7.000 de copii. „Cerem ministerului intensificarea constructiilor si reabilitarilor de gradinite, astfel incat sa permita tuturor copiilor sa-si exercite dreptul de a primi o educatie prescolara”, a venit, ieri, si mesajul Societatii Civile pentru Educatie si Informatizare, prin vocea presedintelui Cristina Popovici.

PRIMAR. O alta propunere a Codului se refera la testarile dupa modelul evaluarilor internationale, care se vor da incepand din clasa a IV-a. „La noi exista o obsesie a testelor. Într-adevar, sunt necesare, dar trebuie sa fim atenti ce com petente evaluam de fapt. Sa nu ne a - xam doar pe efortul de a dobandi cu nostinte. Testele s-au distantat de problemele care se pun in contextul scolii, nu mai sunt un indicator real”, crede Andrei Marga, fost ministru al educatiei.

GIMNAZIU. O problema sensibila, intens dezbatuta in cadrul intalnirilor dintre ministrul educatiei si sindicalisti, se refera la orele de religie.
Propunerea ministerului este ca elevii sa poata refuza participarea la aceste ore. „Am propus ca elevii care nu vor sa faca religia sa poata alege un alt obiect optional, dar dezbaterea publica va decide cum va fi pana la urma”, a explicat Liviu Pop, de la FSLI.

La capitolul gimnaziu s-a vorbit si despre simplificarea admiterii la liceu, prin disparitia tezelor cu subiect unic. Elevii de clasa a VIII-a vor avea o singura testare, de tipul celor internationale. Media admiterii la liceu va fi formata din rezultatele acestor teste si medi ile generale din clasele V-VIII, fiecare in proportie de 50%.

LICEU. Pe liceeni i-ar putea astepta un bacalaureat nou-nout, din doua etape. Pe parcursul clasei a XII-a, elevii vor fi evaluati la competentele lingvistice de comunicare orala in romana si, dupa caz, in limba materna, si la competentele lingvistice in limbile straine studiate.

La finalul liceului, se vor sustine trei probe scrise: una unica la romana si, dupa caz, la cea materna, la disciplinele de profil (matematica/istorie) si o proba la alegere (fizica/chimie/biologie/ informatica/geografie/filosofielogica/ psihologie/sociologie/economie).

„S-a ridicat problema celei de-a doua probe. Adica de ce sa se dea examen doar la istorie, nu si la geografie?”, mai spune Pop.

Noul Cod mai cere ca adolescentii sa obtina, in timpul liceului, un certificat de competente digitale. Asta doar daca, in urmatorii doi ani, toate scolile vor fi dotate cu com putere conectate la internet. În conditiile in care programul

„Un calculator pentru fiecare elev”, prin care elevilor din clasa a IX-a si a X-a li se dadeau calculatoare gratuite, a fost sistat inca din 2008, visul ministrului Andronescu pare din ce in ce mai departe.

Fostul ministru Marga e insa optimist: „În doi ani, cam cat ii trebuie unei legi pentru aplicare, se vor putea dota scolile, tinand cont de faptul ca exista destule programe europene pentru asta”.


PROPUNERI

Masuri pentru universitatile cu probleme

Cazul „Spiru Haret” i-a inspirat pe cei care au elaborat Codul educatiei. Acest lucru se poate observa din prevederile pentru universitar, care introduc o noua forma de invatamant - la distanta cu frecventa redusa. Aceasta forma ii obliga pe studenti sa mai vina la scoala si in timpul anului universitar, nu doar in sesiune.

Totodata, pentru absolventii care provin de la institutii sau programe de studiu aflate in lichidare, se va introduce un examen de selectie care va trebui sustinut in universitati. Codul face si o clasificare a universitatilor din Romania, in cele care pot realiza si activitate de cercetare si cele care se limiteaza la predare.

La finalizarea studiilor de licenta, studentii vor trebui sa sustina un examen cu doua probe, una scrisa si una orala, in care se va prezenta lucrarea.

Tot ca element de noutate: s-au introdus cinci categorii de masterate: de aprofundare, de cercetare, interdisciplinar, complementar si de formare continua.

SUPRALICITARE

Liviu Dragnea: „Guvernul pica”

Vicepresedintele PSD Liviu Dragnea a continuat razboiul decla ratiilor privind asumarea raspunderii pe legile educatiei si i-a replicat premierului Boc ca daca va lua aceasta decizie atunci „guvernul pica”.

„Eu sper sa nu pice guvernul. Dar daca premierul continua sa-si doreasca sa-si asume raspunderea pe pachetul educatiei, guvernul pica. Ce ne deranjeaza pe noi este ca, pe subiectul educatiei, colegii de la PDL vor sa ne dea un fel de test de fidelitate. Noi credem ca asta este o greseala, ca sa nu spunem infantilism politic. Eu in continuare cred ca putem sa avem intelepciune si sa abordam educatia cu mai multa grija”, a declarat Liviu Dragnea, luni seara, la Realitatea TV.

Prezent la aceeasi emisiune, prim -vicepresedintele PDL Adriean Videanu a replicat ca „premierul este cel care hotaraste” in privinta asumarii raspunderii guvernului pe un pachet de legi.

„Premierul a anuntat coalitia - dumnealui este cel care hotaraste - ca are de gand sa-si asume raspunderea pe cele patru pachete de legi. Este adevarat, colegii de la PSD au spus ca vor ca saptamana viitoare sa mai discutam despre legile pe educatie. Dar este fara echivoc punctul de vedere al premierului”, a spus Videanu.

Daca aceasta disputa n-ar fi de ajuns, reprezentantii PNL si-au exprimat dorinta de a depune in parlament, din nou, pachetul de legi pe care l-a elaborat Cristian Adomnitei si care a fost respins in martie. Cu specificatia ca il vor imbunatati, potrivit Mediafax.

În acelasi timp, pachetul de legi „Miclea” - realizat in cadrul comisiei prezidentiale - prevede, intre altele, filtre de evaluare pentru elevi, din doi in doi ani, incepand din clasa a II-a, inlocuirea tezelor cu subiect unic cu evaluari dupa model international si un examen de bacalaureat care sa se realizeze diferentiat, in functie de filiera si de profilul liceului respectiv.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000