Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Nici acum PSD nu se trezeste la realitate?

Nici acum PSD nu se trezeste la realitate?

Din interviul acordat de Traian Basescu TVR am retinut ceva care a scapat presei. Si anume, o referire a domnului presedinte la succesiunea de evenimente ciudate care a premers formarii actualei coalitii PD-L-PSD. Intr-un soi de repros adus lui Mircea Geoana, pentru ca-l critica, Traian Basescu a tinut sa precizeze: “Deocamdata sunt cel care l-a ajutat sa supravietuiasca, daca ramanea in Opozitie, azi nu mai era presedintele PSD”.
Dupa scrutinul din 2008, o parte din liderii PSD, avandu-l in frunte pe Miron Mitrea, a dus negocieri de budoar cu Traian Basescu fara stirea lui Mircea Geoana. Reusind sa-i amageasca pe multi alti lideri PSD ahtiati dupa ciolan, gruparea pro-Basescu l-a amenintat pe Mircea Geoana cu debarcarea din fruntea PSD daca partidul nu ajunge la putere. Acesta e sensul celor dezvaluite de Traian Basescu in taifasul de la TVR: ca supravietuirea lui Mircea Geoana a depins de disponibilitatea sa de a initia si afirma coalitia PD-L – PSD. Nu incape indoiala ca gruparea ciolanarda din PSD a tradat interesele partidului negociind cu Traian Basescu in secret si astfel punand partidul la picioarele Capitanului pe post de pres. Nu incape insa nici o indoiala ca liderii cinstiti ai PSD au acceptat formarea coalitiei cu PD-L cu inima stransa. Numeroase date aratau limpede ca miscarea era extrem de riscanta pentru PSD. Una dintre acestea – daca nu cea mai importanta – trimitea la Traian Basescu.
In Germania, unde s-a realizat o alianta de guvernare intre cele doua partide mari ale tarii, lucrurile au fost simple. Liderii celor doua formatiuni au ajuns la o intelegere. Ori de cate ori uneia din cele doua formatiuni i se pare ca cealalta nu respecta intelegerea convenita convoaca o intalnire a liderilor. Si Protocolul Parteneriatului pentru Romania prevede un moment de consultare si chiar de luare in comun a deciziilor. Numai ca in Romania unul dintre partide, PD-L, nu e independent. El se afla sub dominatia absoluta a lui Traian Basescu. In consecinta, alianta de guvernare nu e intre PSD si PD-L, ci intre PSD si Traian Basescu. O astfel de situatie face dificila din start functionarea coalitiei. Supus pana la sosete lui Traian Basescu, Emil Boc nu face altceva decat sa transpuna in practica poruncile date de stapanul de la Cotroceni cand il cheama in grajd ca pe un servitor. Liderii PSD se trezesc astfel pusi in fata unor decizii ale premierului si ale PD-L despre care nici Emil Boc, nici PD-L n-ar putea da vreo explicatie, pentru ca nici ei n-o pricep.
Lucrurile se complica enorm in conditiile felului de a fi al lui Traian Basescu. Toti politicienii din Romania stiu ca Traian Basescu n-are cuvant. Ca acum te tuca, iar peste cateva minute te injura. Ca tocmai cand ti-e lumea mai draga te poti trezi cu o scatoalca din partea domnului cu pricina. Aceasta realitate a fost luata in calcul de liderii PSD cinstiti, de cei, asadar, care au vazut in alianta cu PD-L o miscare politica, si nu o predare a partidului in bratele lui Traian Basescu.
Luand in serios tanguielile lui Traian Basescu despre criza, ei au crezut ca presedintele s-a schimbat. Ca macar acum, cand se anunta vremuri grele pentru tara, Traian Basescu va dovedi o minima luciditate politica. Lunile care au trecut de la formarea aliantei i-au convins pe liderii cinstiti ai PSD ca Traian Basescu nu s-a schimbat. Din cauza asta, coalitia cu PD-L nu se intemeiaza pe buna-credinta. Simplu instrument al hachitelor lui Traian Basescu, PD-L a administrat lovituri dupa lovituri PSD. Anumite numiri, la care PSD era indreptatit, au fost fentate de Emil Boc la ordinele lui Traian Basescu. Mai toate deciziile premierului au drept obiectiv satisfacerea nesatulei clientele politice a lui Traian Basescu.
Acordul cu FMI e mai mult decat semnificativ pentru lipsa de buna-credinta din partea lui Traian Basescu. Un asemenea acord e un moment crucial pentru partidele care alcatuiesc o coalitie de guvernare. Mircea Geoana a dezvaluit insa ca PSD n-a avut habar de initierea negocierilor cu FMI. De fapt, nici PD-L n-a avut habar. Cu exceptia lui Emil Boc si a ministrului Finantelor, nimeni din coalitia de guvernare n-a stiut de scrisoarea de intentie trimisa FMI de Executiv. Ea a fost in exclusivitate opera lui Traian Basescu si a camarilei sale.
In aceste conditii, liderii PSD cinstiti ar trebui sa se trezeasca la realitate. Si chiar daca gruparea lui Mitrea continua sa actioneze ca un cal troian al lui Traian Basescu, liderii cinstiti ai PSD ar trebui sa rupa alianta cu PD-L. N-o fac. Si nici nu sunt semne ca o vor face.
Fara sa-si dea seama ca pun in discutie insasi soarta PSD!


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000