Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Mafia politica din Romania

Mafia politica din Romania

Nu e nici o luna de cand scriam, in acest colt de pagina, ca Romania a ajuns o adunatura de cnezate si voievodate constituite si conduse strict pe criterii infractionale. Afirmatia mea, dezvoltata pe larg si in cateva emisiuni de televiziune, a starnit revolta puritanilor politici, indignati nevoie-mare ca generalizez nedrept si ca banditii-s doar exceptii care confirma regula. Mai mult, al treilea ministru de Interne al actualei guvernari a iesit solemn pe tv si a decretat declansarea luptei dintre fortele de ordine si infractori. Mai mult, ca-n blaturile lu’ nea Mitica de la Liga, Dan Nica a tinut sa anunte si viitorul castigator: fortele binelui.
De-atunci incoace, doar privind (consecvent sau ocazional) la televiziunile de stiri, nu poti sa nu te-nfiori de-atata siguranta cata-ti ofera autoritatile statului. Alegerile se desfasoara cu batele la purtator si banii pe masa, infractori condamnati la ani grei de puscarie umbla liberi pe strazi pe motiv c-ar fi la odihna si tratament, iar interlopii au ajuns pana la a se bate-n parte cu agentii de paza in ditamai mall-ul din Capitala. Triumful suprem al binelui, un cetatean urmarit penal pentru sechestrare de persoana si tentativa de rapire, promovat din inepuizabila pepiniera care-i Republica Autonoma Craiova, a ajuns, pe baza de algoritm politic, in Guvernul Romaniei. E drept, nu chiar ministru plin, da’ demnitar, ca a avut omul merite la bunul mers al campaniei portocalii.
Romania este neguvernabila si n-are nici o treaba cu standardele europene la care ar trebui sa se alinieze. Oricat s-ar zvarcoli-n spume si isterii televizate presedintele Romaniei, cu sau fara subminarea presei, autoritatea statului, pe diversele ei componente, nu mai exista. Nimeni (si aici nu ma refer la oamenii cu frica legii) nu se mai sinchiseste de amenintarea actelor normative. Nici n-ar avea de ce. Guvernul insusi, in intelesul sau extins de structura centrala care ar trebui sa administreze bugetul si sa gestioneze bunul mers al tarii, acopera singur cateva capitole groase din Codul Penal. De Parlament nici nu mai vorbesc, dat fiind ca dubiosii promovati zilele astea cu asiduitate la centru de baronetul local de partid si de stat sunt, de regula, cei care au avut ghinion la uninominal.
Sa fie clar, alegerile se castiga pe bani si pentru bani. Nici un partid nu vine la guvernare fiindca ar muri de grija poporului. Toti, indiferent de culoarea lor politica, se uita cu jind la cascaval; din care vor o felie cat mai mare. Ca sa accezi la cutitul care taie roata bugetara apetisanta, trebuie sa scoti rezultate bune in alegeri si sa negociezi bine. Iar chestiile astea costa. De unde vin banii? Din zona gri, ca sa nu-i spun direct neagra, cea a banilor necontorizati oficial de stat. Care-s obtinuti prin metode infractionale: evaziune fiscala, camatarie, taxe de protectie, contrabanda etc. Cei care dau banii au si ei niste pretentii legitime: ori imunitate-n fata legii, ori oameni de-ai lor in sistem. Asa s-a format si asa functioneaza mecanismul, prin ungere.
Pe vremea guvernarii liberale a carei grea mostenire o invoca astazi papagalul sau de serviciu adus de la Cluj cu ditamai gasca dupa el, Traian Basescu se lamenta a neputinta ca mafia a ajuns pe masa Guvernului. Vestea buna e ca seful statului nu s-a inselat; deci, daca n-ar fi un presedinte slab, ar fi un analist bun. Veste proasta e ca, in mandatul de cumetrie al coalitiei pe care el insusi a nasit-o, mafia chiar taie cartile care se fac in tripoul de la Palatul Victoria.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000