Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Imperiul Tofan se prabuseste

Imperiul Tofan se prabuseste

strong>Imperiul Tofan: manual de faliment romanesc!
„Decesul” primului mare grup industrial de dupa ’90 - Tofan Grup International - nu a fost provocat de criza economica, ci de scandalurile interne cu ecouri in justitie. În urma cu aproape zece ani era printre cele mai mari holdinguri din Romania. În 2009 isi cere singur falimentul. Astfel se comprima, pe scurt, istoria Tofan Grup International si a omului de afaceri

Gelu Tofan, unul dintre primii industriasi ai Romaniei postcomuniste.
Un scandal intern urmat de nenumarate litigii in instanta, dosare penale presarate cu scandaluri de coruptie in care au fost implicati magistrati de la varf si nesolutionate de ani intregi l-au adus pe Gelu Tofan in situatia de a-si cere falimentul la tribunal.


Razboiul dintre Gelu Tofan si Stefan Radulescu, fost salariat al sau si ulterior actionar la una din firme, a tinut multi ani prima pagina a ziarelor. În 2006, Tofan a fost batut in plina strada, in Bucuresti, de doi indivizi despre care spune ca au fost pusi de Radulescu.


În acelasi an, acesta din urma a fost arestat intr-un dosar al Parchetului General in care era acuzat ca i-a furat firmele lui Tofan. Indiferent cine ar avea dreptate in toate aceste litigii-maraton, ultimii ani au aratat ca razboiul intern a distrus grupul de afaceri fondat de controversatul Gelu Tofan.

EVZ: Ce a determinat Tofan Grup International sa solicite insolventa, etapa premergatoare falimentului?
Gelu Tofan: Tofan Grup In terna tional a fost tinta unui grup infractional condus de Radulescu Stefan, care acum opt ani i-au furat 40% din active care sustineau si 40% din cash flow. Acest lucru a condus la o deteriorare a situatiei financiare, care s-a agravat pe masura trecerii anilor in asteptarea unei solutii de la instantele competente, solutie pe care nu am primit- o nici pana azi.

Problemele grupului pe care il conduceti au legatura si cu conflictul cu Stefan Radulescu?
90% au legatura cu grupul condus de Radulescu, restul de 10% sunt generate de greseli care imi apartin.

Cand a inceput conflictul dumnea voastra cu Stefan Radulescu?
L-am cunoscut prin 1994, mi-a fost recomandat de o cunostinta comuna. Conflictul a inceput in 2001, in momentul cand impreuna cu cativa apropiati ai lui a pus la cale furtul actiunilor Tofan Trans (TTR), care era lider de piata in acel moment in Romania in transporturi auto si, prin TTR, a altor doua societati, Astra Transporturi

SA si Rotras SA Turnu-Severin, care reprezentau circa 40% din activele grupului. Iar problemele au inceput sa apara imediat dupa furt.

Cand a aratat ca vrea sa va „preia” afacerile?
Mai intai a fost salariat si, dupa un an, i-am cesionat 18,5% din TTR. Semnale am avut de la oameni din jurul meu, dar nu le-am luat in considerare si am gresit, acum platesc. A avut o strategie clara si premeditata. Sapte ani a pozat in partenerul onest si corect, perioada in care isi pregatea lovitura. În cei sapte ani a respectat cu sfintenie intelegerile dintre noi, a avut o atitudine umila in raport cu mine si foarte agresiva cu cei de pe aceeasi treapta ierarhica cu el si extrem de dur cu subordonatii.

A fost sprijinit Radulescu?
Dupa cum am mai spus, Radulescu nu este singur. Este o echipa intreaga care are doua capete, Radulescu este unul, iar celalalt este unul dintre avocatii sai, pe nume Bogasiu Mihai, fost procuror, specializat in tepe. Daca luati doar cazurile despre care s-a scris in presa de care s-a ocupat Bogasiu va veti da seama despre profilul lui. La asta ar trebui amintit faptul ca sotia lui Bogasiu este judecator la Curtea Suprema. Ma intrebati de cine este in spate. Ei au avut si au trei mari aliati pe care se bazeaza: coruptia, lipsa de profesionalism din sistem si cadrul legislativ incoerent, cu legi care se bat cap in cap si care nu sunt clare. Eu am facut greseala sa ma incred in justitie. Dupa opt ani, perioada in care am pierdut o gramada de bani, am vazut, cum se spune pe la noi, moartea de doua ori: odata un atac in strada comandat de Radulescu in ianuarie 2006 (cel care m-a atacat a stat in celula cu Radulescu la una din arestari), din care am scapat cu noroc si, imediat dupa asta, un atac cerebral dupa care ma resimt si acum.

„Am o relatie de prietenie cu Stolojan”

Ce firme mai fac parte acum din Tofan Grup International si care este situatia lor? Cati angajati mai aveti in tot grupul?
Eu si familia mea mai detinem un numar de companii active in domeniul productiei si distributiei, iar in faliment sunt Tofan Grup International (TGI) si Danubiana (care a fost controlata de TGI). În ce priveste angajatii, mai avem in jur de o suta.

Care mai este relatia cu Theodor Stolojan sau cu PNL?
Cu domnul Stolojan am avut si am o relatie bazata pe respect si prietenie, cred in omul Stolojan. În legatura cu PNL am aceleasi relatii ca inainte.

ACUZATII DE CORUPTIE, PLÂNGERI PENALE, AMENINTARI

Razboi fara sfarsit in justitie

Declinul grupului Tofan a inceput dupa ce actionar a devenit Stefan Radulescu, fost administrator al Tofan Trans - divizia de transport a holdingului, din care Gelu Tofan a decis sa-i dea lui Radulescu aproximativ 20%. “Momentul in care a decis sa-l faca actionar pe Radulescu a fost inceputul sfarsitului pentru Gelu Tofan”, spun sursele EVZ. Tofan Trans insemna aproximativ 40% din intregul Grup Tofan.

În prezent, procurorii DNA sunt aproape de a finaliza dosarul in care Stefan Radulescu este anchetat pentru “executarea” lui Tofan. Schema lui Radulescu de a pune mana pe capitalul social al firmelor

era simpla, iar Gelu Tofan sustine ca acesta ar fi fost sprijinit de Mihai Bogasiu, fost procuror la Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie. “Radulescu era doar executantul, creierul a fost Mihai Bogasiu, cei doi punand la punct un sistem al gulerelor albe prin care au furat mai multe intreprinderi”, a declarat Tofan pentru EVZ. Imediat dupa ce a devenit actionar in Tofan Trans, Radulescu l-a scos pe Gelu Tofan si din alte doua firme: Astra Transporturi si Rotras Drobeta-Turnu-Severin.

“Dupa ce a devenit actionar, Radulescu a inceput sa convoace adunari generale fictive, in care se faceau diferite modificari in firme, iar prin falsificarea semnaturii lui Tofan se atesta ca acesta ar fi fost de acord sa-i cedeze lui actiuni de la firmele grupului. Prin tot felul de falsuri de acest gen, Radulescu a pus mana pe Tofan Trans care controla, la randul sau, Astra Transporturi si Rotras Turnu-Severin”, sustin sursele judiciare.

Procuror contra procuror

Ripostand, Radulescu i-a facut o plangere penala la DNA lui Constantin Gherta, procurorul care-l ancheta, precum si lui Tofan. El ii acuza pe cei doi ca l-ar fi santajat. Astfel, Gherta a intrat intr-un conflict declarat cu fostul procuror DNA Constantin Balcan. Situatia era tragicomica. Daca Gherta voia sa faca un act in dosarele lui Radulescu, a doua zi trebuia sa se prezinte la DNA, citat de Balcan. Acesta din urma a si solutionat cu neinceperea urmaririi penale cateva dosare ale lui Radulescu. Situatia s-a incheiat dupa ce Balcan s-a pensionat, procurorul dispunand neinceperea urmaririi penale fata de Gherta si Tofan.

Înalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut solutia de neincepere a urmaririi penale. Acum, Balcan este urmarit penal de procurorii Parchetului General dupa ce a fost prins ca incepuse sa profeseze ca avocat, desi presedintele Basescu nu semnase decretul de pensionare a sa din DNA. “Balcan a fost prins de Gherta. Mai exact, Gherta urma sa solutioneze o plangere lui Gigi Becali impotriva lui Puiu Popoviciu. În dosar, pentru Popoviciu si-a depus delegatie ca avocat chiar Balcan, desi era inca procuror”, declara sursele EVZ.

NO COMMENT

Stefan Radulescu tace in vacanta

Reporterii EVZ au incercat sa-l contacteze si pe Stefan Radulescu pentru a raspunde acuzatiilor pe care i le aduce Gelu Tofan. Avocatul lui Radulescu, Ovidiu Budusan, a evitat sa faca vreun comentariu. Din informatiile EVZ, omul de afaceri acuzat de Tofan ca ar sta la baza declinului Tofan Grup este plecat in concediu. „Nu comentam acuzatiile lui Tofan”, ne-a declarat sec Budusan. Celalalt avocat al lui Radulescu, fostul procuror Mihai Bogasiu, nu a raspuns la telefon pana la inchiderea editiei „Evenimentul zilei”.


"Cu domnul Stolojan am avut si am o relatie bazata pe respect si prietenie, cred in omul Stolojan. În legatura cu PNL, am aceleasi relatii pe care le aveam si inainte.",
Gelu Tofan, om de afaceri

CENUSA IMPERIULUI

Marirea si decaderea holdingului

Nascut in octombrie 1960 la Todireni, judetul Botosani, Gelu Tofan s-a incadrat perfect in tipologia miliardarilor de carton de dupa Revolutie. Daca anul 1989 il gasea in postura de magazioner la Danubiana Bucuresti, in 1995 ajunge sa preia de la Fondul Proprietatii de Stat (FPS) controlul asupra fabricii de anvelope, contra sumei de 59 de miliarde de lei vechi, imprumutate de la Banca Columna.În 1997 cumpara de la FPS producatorii de anvelope Victoria Floresti si Silvania Zalau, dupa ce a contractat un credit de la grupul financiar Nomura, care devine ulterior actionar la Tofan Grup.

În 1999 a participat, in consortiu cu Dan Voiculescu (Griv co) si Sorin Ovidiu Vintu (Gelsor), la privatizarea SNP Petrom, contra sumei de 625 de milioane de dolari. Oferta a fost respinsa de fostul ministru al industriei Radu Berceanu.

În 2001, Tofan Grup, cel mai mare producator independent de cauciucuri din Europa Centrala si de Est, vinde catre grupul francez Michelin cele doua fabrici de anvelope Silvania Zalau si Victoria Floresti, dar si firma

de resapare Tofan Recap - in urma unei tranzactii estimate la acea vreme la 100 de milioane de dolari.

Din afacerea cu anvelope, Tofan a ramas cu Danubiana si cu Rotras Drobeta-Turnu-Severin, cel mai mare producator de anvelope gigant din Romania. Cea din urma, dar si firmele Tofan Trans si Astra SA au fost preluate in 2003 de fostul sau partener de afaceri, Stefan Radulescu, cu care se afla si acum in conflict deschis.

În 2006, DNA a inceput o ancheta legata de un contract dintre Tofan Grup si Ministerul Apararii, derulat in 2000-2004, prin care Tofan a dat armatei 6.000 de anvelope in schimbul a 4.000 de autovehicule uzate. În acelasi an, Danubiana, cel mai important activ al sau, intra in insolventa si, in 2008, in faliment. În timp, majoritatea afacerilor dezvoltate de Gelu Tofan - in transporturi, constructii, media, energie, panificatie etc.-, care i-au ridicat candva averea la o valoare estimata la 120 de milioane de dolari, au sucombat, dupa ce au adunat datorii la stat. A vrut sa se relanseze prin afaceri in imobiliare, dar planurile au esuat.

În 2009, Tofan Grup International, actionarul majoritar al Danubiana - cel mai important activ al sau -, a intrat in insolventa si va ajunge la faliment.


RAMASITE

Datoriile lui Tofan

Gheorghe Piperea, avocatul Tofan in acest proces, spune ca TGI are datorii totale de 300.000 de euro, din care 200.000 de euro imprumutati pentru a plati procesele. Singurul activ vandabil al grupului ar fi fost Danubiana, cu datorii de 15 milioane de euro si evaluata la 30 milioane.

„Ar putea exista, in urma falimentului Danubiana, un surplus de 10-15 milioane de euro. Procedura treneaza de circa un an. Antecontractul de vanzare-cumparare e facut de anul trecut, cu o firma din Bucuresti, probabil de investitii i mobiliare”, ne-a spus Piperea. Potrivit lui, „averea” fabricii Da nu biana e formata din 140 de hectare la Popesti-Leordeni, din care 50 sub fabrica. Gelu Tofan mai are o moara in satul natal.
REACTIA LUI STOLOJAN

„Nu cunosc, imi pare rau”

Fost angajat, dar si partener de afaceri cu Gelu Tofan, liderul PDL Theodor Stolojan a evitat ieri sa comenteze pe larg falimentul grupului, in care a activat ca presedinte al Tofan Corporate Finance, de la inceputul lui 1999 pana in august 2000.

„Nu cunosc. E vorba de o intreprindere cu un caz in speta. Nu cunosc, imi pare rau”, a fost singurul comentariu pe care Stolojan l-a facut ieri, intrebat destre situatia de la Tofan Grup.

Democrat-liberalul a insistat ca nu are date suplimentare: „Nu mai lucrez cu ei din 2000 si nu am mai tinut legatura cu reprezentantii Tofan”.

Totusi, in urma cu trei ani, EVZ dezvaluia ca, potrivit datelor de la Registrul Comertului, Gelu Tofan si Theodor Stolojan au ramas asociati in firma Tofan Agro. Cei doi au negat legatura de afaceri, dar nu si pe cea de prietenie. „Din 2000 s-au incheiat conturile, nu mai avem afaceri impreuna, dar am ramas prieteni”, declara, la vremea respectiva, Gelu Tofan.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000