Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Guvernul isi face blog de un miliard de euro

Guvernul isi face blog de un miliard de euro

Ministerul Comunicatiilor construieste o pagina web in care va investi 1,2 miliarde de euro pe o perioada de doi ani, conform declaratiilor ministrului de resort Gabriel Sandu. Guvernantii se lauda ca proiectul eRomania economiseste timpul cetatenilor si scade birocratia. Doar pe hartie, caci in practica sunt cheltuiti inutil banii contribuabililor.
Mai citeste si:

Masurile anticriza intind nervii oamenilor de afaceri
Claudiu Teohari: „Blogosfera romaneasca e in continua crestere“
Un scriitor american a ales sa isi publice romanul pe Twitter
Medvedev si-a lansat blogul

Ministerul Comunicatiilor sustine ca proiectul eRomania reprezinta „un mijloc important de implementare a strategiei de guvernare“. Mai precis, este o interfata „coerenta“ si mai ales „prietenoasa“ intre administratia publica si cetatean.

În acest moment, insa, portalul accesibil la adresa www.romania.gov.ro nu ofera niciun serviciu online, dar mai ales nu beneficiaza de o varianta intr-o limba de circulatie internationala. La sectiunea contact, surpriza! Guvernantii ne demonstreaza ca stiu limba engleza. Asa ca aici suntem intampinati de un blog in engleza, dar nu exista niciun numar de telefon pentru eventuale informatii.

Parerea specialistului

Vlad Tocae, proprietarul Romnet, companie de dezvoltare de site-uri, spune ca eRomania, in faza actuala, nu a costat mai mult de 4.000 de euro. Banii au fost folositi in mare parte pentru structurarea informatiei si pentru plata unor drepturi de autor.

Tocae considera ca, daca se ia in calcul introducerea manuala a intregii informatii, bugetul este mai mare. El propune si o intrebuintare multipla a siteului. Guvernul ar trebui sa-l orienteze, macar ca tinta secundara, si catre specialisti ai internetului, prin adaugarea de facilitati de interactiune.

Site-ul nu este gazduit pe un domeniu ca eromania.ro sau e-romania.ro pentru ca acestea au fost deja cumparate de doua companii, cu mai multi ani in urma. Domeniul eromania.ro este inregistrat de providerul de servicii de internet Idilis, iar varianta e-romania.ro este inregistrata de compania Logic DD Advertising.

Site-ul acesteia, conform persoanei de contact, nu este disponibil pentru ca nu si-a platit factura la providerul de internet. Cei care administreaza portalul ne instiinteaza ca in acest moment, e-Romania este doar un „concept“.

Informatiile nu au caracter definitiv, urmand ca, pana la sfarsitul anului, dupa cum anunta cu surle si trambite ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu, sa fie definitivate. Potrivit declaratiilor acestuia, Guvernul va investi 1,2 miliarde de euro in doi ani pentru dezvoltarea proiectului eRomania.

Domenii in ceata

Subcapitolul „eAsociativ“ nu contine absolut nimic. Dar, pe viitor va fi plin de informatii „vitale“ cu caracter legislativ de la diverse institutii ale administratiei publice centrale. Un subcapitol inedit este „eBiserica“, in care enoriasii, posesori de calculator si internet, evident, vor avea posibilitatea de a „descoperi asezamintele religioase din Romania, care sunt „un prilej de cunoastere, admiratie, reflectie asupra creatiei artistice implinita spiritual pentru intreaga crestinatate rasariteana“.

Nici domeniul „Transporturi“ nu sta mai bine. Este mentionata Compania Nationala de Transport Feroviar a Romaniei, dar nu se face nicio trimitere la site-ul de informatii despre mersul trenurilor.

În plus, tot aici, exista o harta online, aplicatii pentru urmarire prin GPS, inregistrarea marfurilor in sistem sau pentru trimiterea comenzii de transport, dar tot nefunctionale.

Economia, la nivelul celei din 2008

Pentru eRomania, timpul sta in loc. Cel putin asa putem crede daca analizam datele macroeconomice de pe site. În cadrul subcapitolului „e-Business“ gasim estimarile Produsului Intern Brut (PIB) pe 2008 si balanta comerciala aferenta aceluiasi an. Surprinzator este faptul ca economia romaneasca o duce bine. Cel putin virtual.

Astfel, cresterea economica pentru anul in curs este estimata la 2,5%, cu toata ca este bine stiut faptul ca PIB a scazut cu 8,8% in trimestrul al doilea. La sectiunea „Economie“ suntem informati ca o importanta mai scazuta pentru bunastarea romanilor o au industriile farmaceutica, a masinilor grele si a aparatelor electrocasnice.

Doua randuri mai jos se mentioneaza exact contrariul! Anume, ca puterea economica a tarii este concentrata printre altele pe producerea de bunuri de catre IMM-uri in industrii precum cea farmaceutica si a aparatelor electrocasnice.

A treia licitatie e cu noroc

Portalul eRomania nu este prima incercare de virtualizare a guvernantilor romani. În 2003 a fost lansat portalul e-Guvernare care promitea sa economiseasca timpul cetateanului. Sase ani mai tarziu, avem un nou portal, un nou nume, dar cu multe probleme.

Daca in 2006 site-ul a fost dezvoltat de firme de specialitate, eRomania este „opera“ specialistilor ministerului Comunicatiilor. Primele doua licitatii pentru dezvoltarea portalului, estimate la 42,02 de milioane de lei, au fost anulate pe motiv ca documentatia depusa necesita modificari majore de continut. Astfel, noul termen limita pentru depunerea ofertelor este 1 octombrie, iar criteriul de atribuire este oferta cea mai avantajoasa.

Neajunsurile portalului

-costuri de dezvoltare exagerate
- informatii incomplete
-greseli gramaticale
-date economice neconforme cu realitatea
-site realizat de „specialistii“ din ministerul Comunicatiilor
-aplicatii nefunctionale
-lipsa unei variante intr-o limba de circulatie internationala

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000