Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Germania si Franta ies din criza, Romania se adanceste

Germania si Franta ies din criza, Romania se adanceste

Unele tari membre au inregistrat o crestere economica in al doilea trimestru, in timp ce la noi scaderile au continuat pe linie. În timp ce cateva tari din Uniunea Europeana sarbatoresc deja iesirea din criza, Romania se scufunda tot mai mult in recesiune. Potrivit datelor publicate, ieri, de Institutul National de Statistica, economia Romaniei a scazut cu 8,8% in trimestrul al doilea, fata de perioada similara a anului trecut.
În primul trimestru, recesiunea a fost de 6,2%. Astfel, am incheiat prima jumatate a anului cu o scadere a produsului intern brut (PIB) de 7,6%.

La altii se poate

Fata de primele trei luni, in trimestrul al doilea economia noastra a scazut cu 1,2%. Comparand cu alte tari membre, constatam ca Romania ocupa locul al patrulea dupa amploarea scaderii PIB in trimestrul doi fata de primul trimestru al anului. Cea mai surprinzatoare evolutie au avut-o Franta si Germania, state care au inregistrat fiecare o crestere de 0,3% in perioada aprilie-iunie, dupa un an intreg pe minus. Biroul

Federal de Statistica al Germaniei a anuntat ca avansul trimestrial al economiei a fost sustinut de cresterea consumului public si privat si a activitatii din constructii si comert. În plus, scaderea importurilor a fost mai mare decat cea a exporturilor.

În Franta, revenirea pe plus a luat prin surprindere nu doar guvernul si investitorii, ci si pe analisti, care prognozau o scadere economica de 0,3%. Vestea buna a fost anuntata, ieri-dimineata, de Christine Lagarde, ministrul francez al economiei, la postul de radio RTL.

Explicatia: stimulentele de stat

Analistii economici spun ca situatia Romaniei nu poate fi comparata cu cea din Franta, Germania sau Polonia. „Franta si Germania au avut o politica de subventionare puternica pentru stimularea economiei pe care noi nu putem sa ne-o permitem”, ne-a declarat Dragos Cabat, presedintele Camerei Analistilor Financiari din Romania.

Totodata, la noi revenirea e intarziata de problemele specifice, care persista inca dinaintea declansarii crizei economice. În opinia fostului europarlamentar Daniel Daianu, fondurile structurale si de coeziune, daca ar fi fost absorbite, ar fi functionat in Romania ca un pachet de stimulente bugetare. În plus, „in Romania, tarile baltice si alte state din sud-estul Europei, cererea interna a fost sustinuta, in ultimii ani, de credite, adica de capital importat, si nu de veniturile proprii ale cetatenilor”, precizeaza Daianu.

Cand ne vom reveni?

„Opinia mea este ca, in trimestrul doi, nu am atins inca punctul de jos al crizei. Cred ca declinul va fi mai pronuntat in al treilea trimestru, dupa care este posibil ca in trimestrul patru declinul sa fie mai mic. Apoi vor urma semne ca a inceput stabilizarea”, afirma Daniel Daianu. La randul sau, Dragos Cabat estimeaza ca in trimestrul patru scaderea economica are toate sansele sa se opreasca. Însa investitiile publice in infrastructura si reluarea creditarii odata cu scaderea dobanzilor sunt doua conditii esentiale daca vrem sa iesim din criza, spun specialistii. Daca vom reveni pe crestere anul viitor depinde de contextul international si de eliminarea blocajului financiar, mai spune Daianu.


Expertii Raiffeisen Bank estimeaza ca PIB-ul Romaniei urmeaza sa scada, in trimestrul trei, in acelasi ritm ca in perioada aprilie-iunie. Potrivit acestora, contractarea economiei ar putea inceta spre finele anului. Pentru intregul an, Raiffeisen a modificat prognoza de contractie a PIB de la -6% la -8,5%. Tot 8,5% este si estimarea privind evolutia economiei a reprezentantilor FMI.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000