Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Cum a ajuns Spiru Haret cea mai mare universitate din lume

Cum a ajuns Spiru Haret cea mai mare universitate din lume

Mecanismul brevetat de USH: deschizi programe de studiu la distanta si la frecventa redusa in cadrul specializarilor pentru care ai dreptul sa organizezi doar cursuri la zi. Rezultatul: cresti cifra de scolarizare de la 41.000 la 302.000 de studenti.

Scandalul declansat de blocarea diplomelor pentru absolventii Universitatii „Spiru Haret“ (USH) si scoaterea institutiei in afara cadrului legal de catre Ministerul Educatiei (MECI) ia amploare. Dupa ce Gandul a prezentat in premiera decizia ministrului Ecaterina Andronescu - care a decis sa ia masuri in privinta modului in care universitatea privata scoate anual tot atatia absolventi cat toate universitatile de stat la un loc prin cifra de scolarizare bugetata, precum si programele de studiu din cadrul specializarilor pentru care USH nu are nici un fel de aprobare legala -, autoritatile reactioneaza in forta.

Conform Agentiei Romane pentru Asigu­rarea Calitatii in Învatamantul Superior (ARACIS) - organismul insar­­cinat cu evaluarea si acreditarea programelor de studii -, doar 14.000 dintre cele 56.000 de diplome pe care conducerea Universitatii „Spiru Haret“ le-a solicitat, in acest an, ministerului vor putea fi eliberate absolventilor, restul neavand acoperire legala.
Cum a ajuns insa USH, cu cei 302.000 de studenti pe care ii scolarizeaza, cea mai mare universitate din lume? Simplu: prin deschiderea programelor de invatamant la distanta si frecventa redusa la aproape toate specializarile pentru care avea autorizare sau acreditare la zi, fara sa mai depuna dosare de evaluare. Astfel s-a ajuns la situatia in care 41 din cele 47 de programe ID si 29 din cele 47 de programe la frecventa redusa pe care USH le ofera sa fie deschise fara niciun fel de aviz. Or, tocmai prin respectivele programe Universitatea „Spiru Haret“ a atras 87% dintre studentii pe care i-a inmatriculat, la zi avand doar 41.714 de cursanti. În atare conditii, numarul cadrelor didactice nu avea practic cum sa tina pasul cu explozia cifrei de scolarizare, universitatea incalcand inca o data cadrul legal.

În timp ce normele nationale si cele europene prevad obligativitatea unui raport de maximum 30 de studenti per cadru didactic, in cazul USH, acest raport este de 4,5 ori mai mare. Ca o simpla comparatie, Universitatea din Bucuresti dispune de 1.411 cadre didactice pentru 25.000 de studenti, cu o medie de 17 cursanti per profesor. De asemenea, pentru a intelege mai bine cat reprezinta supradimensionarea USH este suficient sa punem in oglinda cifra sa de scolarizare de 302.000 de studenti cu cea a Harvardului sau a Oxfordului, doua dintre cele mai puternice universitati din lume, ce scolarizeaza fiecare cate 20.000 de studenti.
„Nu au voie sa dea admitere. O fac pe riscul lor“
Conducerea USH nu s-a multumit insa doar cu centrele deschise practic in toata tara si a infiintat alte 8 departamente in strainatate la New York, Madrid, Toronto, Roma, Paris, Berlin, Viena si Chisinau. Evident, fara a primi vreun acord legal. Acest fapt a atras atentia si Ambasadei Romaniei in Germania care a solicitat MECI lamuriri cu privire la filiala USH din Berlin, ministrul Ecaterina Andronescu raspunzand ca respectivul punct de lucru functioneaza in afara legilor romanesti. Banii incasati de universitate sunt pe masura dimensiunii sale: un simplu calcul arata ca doar din taxele de scolarizare care sunt in medie de 300 de euro pe an, USH incaseaza anual aproape 91 de milioane de euro, iar daca luam in calcul restul taxelor ce se percep pentru admitere, sustinerea restantelor si cele pentru examenul de licenta, cifra ar putea depasi o suta de milioane de euro.
În aceste conditii, spun reprezentantii ARACIS, universitatea nu ar mai avea dreptul sa faca inmatriculari, cu atat mai mult cu cat a refuzat sa se supuna evaluarii institutionale ce trebuie facuta o data la cinci ani: „În mod normal nu au voie sa dea admitere. O fac pe riscul lor. Legea spune foarte clar ca trebuie sa fie evaluati institutional dupa cinci ani. Apoi, trebuie sa-si autorizeze toate programele de studiu, asa cum scrie in Legea Calitatii. Ei au bagat ID peste tot fara sa depuna dosare doar pentru ca aveau acordul pentru programele la zi. E ca si cum primesti autorizare sa-ti faci o casa in Brasov si pe baza acelui document mai faci una in Iasi si inca una in Constanta“, a declarat, pentru Gandul, Ioan Curtu, presedintele ARACIS, acuzand universitatea ca promoveaza de la sine putere profesori si conferentiari: „Nu avem o situatie clara pentru ca nu ne-au permis sa-i evaluam, dar avem informatii ca in ultimi trei ani nu au mai trimis niciun dosar la Consiliul National pentru Atestarea Titlurilor si Diplomelor Universitare pentru a primi confirmarea, dar au facut profesori fara nicio aprobare“. Întrebata daca are vreo cunostinta despre acest presupus fapt, Ecaterina Andronescu ne-a raspuns ca nu stie daca lucrurile stau asa explicand, insa, ca un astfel de demers este cu totul ilegal.
Reprezentantii USH ii fac pe cei de la ARACIS „tampiti“
Reprezentantii USH nu ne-au putut da lamuriri nici in ceea ce priveste cifra de afaceri a universitatii, nici in privinta promovarii cadrelor didactice, dar au promis in schimb ca vor veni cu precizari in cursul acestei saptamani. Pana atunci, insa, nu au neglijat cele spuse de conducerea Agentiei Calitatii. „ARACIS-ul poate sa spuna ce vrea la cat sunt de tampiti. Nu stiu despre acest lucru, dar nu e relevant daca au spus-o ei. Pentru mine nu are valoare ca institutie. Universitatea „Spiru Haret“ functioneaza din anul 2002, dinaintea aparitiei ARACIS“, ne-a declarat George Nicolau, directorul departamentului de comunicare al USH.
90% dintre programele de invatamant la distanta organizate de Universitatea „Spiru Haret“ nu au trecut prin filtrul autorizarii

Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei - „Spiru Haret“ este cea mai mare universitate din lume. În acest moment exista universitatea din capitala Mexicului, care are 190.000 de studenti, si mai este o universitate la Buenos Aires, care sustine ca are 240.000 de studenti. Anul acesta, a cerut 56.000 de diplome. Eu m-am speriat pentru ca nu stiam cifra de anul trecut. Doar n-o sa primeasca in continuare dreptul de a avea sigla ministerului pe niste diplome care nu respecta legea


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000